Lékaři transplantovali geneticky upravené prasečí srdce lidskému pacientovi

Lékaři transplantovali geneticky upravené prasečí srdce lidskému pacientovi
Fotografie: Luis Melendez, unsplash.com
  • Vědci odstranili z prasečího srdce 4 původní geny a vložili 6 lidských
  • Tělo by tak mělo orgán lépe přijmout
  • Pacient přežil a daří se mu dobře
  • Pokud bude experiment úspěšný, mohlo by to řešit problém s nedostatkem orgánů pro transplantaci

V zoufalé snaze zachránit život 57letého muže se lékařům z Lékařské fakulty Marylandské univerzity podařil lékařský unikát. Podle Associated Press chirurgové v rámci experimentálního zákroku úspěšně transplantovali pacientovi prasečí srdce. Ukázali tak, že geneticky modifikovaný zvířecí orgán může přežít a fungovat v lidském těle bez okamžitého odmítnutí. Tři dny po zákroku je David Bennett, který operaci podstoupil, naživu a podle nemocnice se mu daří dobře. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv povolil zákrok ze soucitu. Bennett neměl nárok na tradiční transplantaci srdce a jiné možnosti mu došly. „Bylo to buď zemřít, nebo provést tuto transplantaci. Chci žít. Vím, že je to výstřel do tmy, ale je to moje poslední volba,“ uvedl v prohlášení před tím, než ho lékaři operovali.

srdce

Vědci se pokoušejí zachránit lidi pomocí zvířecích orgánů již desítky let. K jednomu z nejvýznamnějších pokusů došlo v roce 1984, kdy lékaři voperovali srdce paviána Stephanii Fae Beauclairové, dítěti narozenému se syndromem hypoplastického levého srdce. Vrozená vada způsobila, že její tělo nebylo schopno správně cirkulovat krev. Pacientka přežila 21 dní, než její tělo transplantovaný orgán nakonec odmítlo.

Tento průlomový zákrok se liší tím, že lékaři použili srdce, které bylo geneticky upraveno tak, aby z něj byly odstraněny čtyři geny, které kódují molekulu způsobující, že tělo zvířecí orgán odmítá. Vložili také šest lidských genů, aby imunitní systém cizí tkáň lépe snášel. Zda tento experiment představuje průlom, bude záležet na tom, co se bude dít dál. Bennettovo tělo může prasečí srdce stále odmítat. V tuto chvíli je však naživu a lékaři jsou pochopitelně nadšeni z toho, co by to mohlo znamenat pro ostatní pacienty.

Pokud se experiment podaří, bude k dispozici nekonečná zásoba orgánů pro trpící pacienty,“ řekl Associated Press doktor Muhammad Mohiuddin, vědecký ředitel programu xenotransplantací na Lékařské fakultě Marylandské univerzity. To by znamenalo dramatickou změnu oproti současnému stavu. Podle Úřadu pro zdravotní zdroje a služby je na americkém národním seznamu čekatelů na transplantaci více než 100 000 lidí a každý den zemře 17 osob čekajících na transplantaci orgánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze