Lékaři vyvinuli průlomový lék na rakovinu prsu

Lékaři vyvinuli průlomový lék na rakovinu prsu
Fotografie: unsplash.com
  • Enhertu dokáže prodloužit život o 6 měsíců u pacientek s pokročilou formou karcinomu prsu v porovnání s chemoterapií
  • Lék by mohl pomoci více než 17 000 pacientkám s rakovinou

Lékaři vyvinuli nový lék na rakovinu prsu, který zastavuje šíření nemoci a dramaticky zvyšuje míru přežití. Jedná se o klíčový moment v léčbě rakoviny. Enhertu, jak se nový lék nazývá, byl vyvinut společnostmi AstraZeneca a Daiichi Sankyo. Podle údajů odborníků prodlužuje život o více než 6 měsíců u pacientek s pokročilou formou karcinomu prsu v porovnání se standardní chemoterapií. Ehhertu by mohlo pomoci více než 17 000 pacientkám s rakovinou.


Lék funguje tak, že se naváže na protein, který se nachází na povrchu rakovinného nádoru nazývaného HER2. Poté do něj uvolní dávku chemoterapie, a tím jej zničí. Probíhající studie fáze III zkoumá více než 550 pacientek, jejichž onemocnění se rozšířilo a podstoupily alespoň jedno kolo chemoterapie.

Prozatímní výsledky ukázaly, že Enhertu prodloužilo těmto pacientkám život o 6,4 měsíce. Délka života po podání léku se ale může lišit podle toho, jak velké množství proteinu HER2 rakovinné nádory mají. „Přínosy léku, které jsme objevili, jsou naprosto skutečné,“ uvedl pro reuters.com výkonný viceprezident onkologického oddělení společnosti AstraZeneca David Fredrickson.


„Toto je klíčový okamžik v historii léčby rakoviny prsu. Můžeme prodloužit dobu, než se rakovina vrátí, a prodloužit dobu přežití,“ řekla pro dailymail.co.uk vedoucí onkologického výzkumu v AstraZeneca Dr. Susan Galbraith.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze