Letecká společnost Delta Air Lines odhalila robotický exoskelet z budoucnosti

Letecká společnost Delta Air Lines odhalila robotický exoskelet z budoucnosti
  • Jedno rameno exoskeletu unese až 90 kilogramů
  • Exoskelet je napájen bateriemi integrovanými přímo do konstrukce

Většina z nás zná Delta Air Lines primárně jako leteckou společnost, jejíž služeb jste možná využili při vaší poslední návštěvě USA. Záběr Delta Air Lines je však mnohem širší, než se na první pohled může zdát, což dokazuje i na letošním veletrhu CES 2020 představený robotický exoskelet, který Delta vyvíjí ve spolupráci se Sarcos Robotics. Exoskelet okamžitě vzbudil naši pozornost, ať už svým futuristickým designem nebo tím, jaké možnosti jeho používání přináší. A kde všude jej možná v budoucnu uvidíme?

Exoskelet najde upotřebení například ve skladištích, kde operátoři obvykle manipulují s často těžkými balíky, případně na letištích, pro které je typický výskyt objemných zavazadel, která je potřeba dostat z odbavovací přepážky až do letadla a naopak. Používání exoskeletu má být podle dostupných informací velmi pohodlné a dá se přirovnat k nošení nepříliš těžkého batohu. Veškeré pohyby pak za uživatele vykonává samotný exoskelet – jedno rameno přitom dokáže uzvednout přibližně 90 kilogramů a k dispozici jsou také různé druhy nástavců, které lze k ramenu přimontovat.

Exoskelet je poháněn elektrickými bateriemi integrovanými přímo do konstrukce, takže není potřeba, aby byl neustále připojen ke zdroji energie. Jakmile se blíží chvíle, kdy má dojít k vybití baterie, exoskelet automaticky upozorní uživatele. V případě, že by došlo k naprostému vybití, by měl být uživatel schopen exoskelet „svléknout“, aniž by se s ním exoskelet převrhl či uživateli způsobil jakákoliv zranění/nepříjemnosti. Cena ani dostupnost tohoto exoskeletu zatím není známá, již nyní je však jasné, že půjde o zařízení pro industriální využití, ke kterému se pravděpodobně běžní spotřebitelé jen tak nedostanou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze