Meditace může mít pozitivní vliv na střevní mikrobiom a celkové zdraví

Meditace může mít pozitivní vliv na střevní mikrobiom a celkové zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Pravidelná meditace prováděná několik let může podpořit zdraví střevního mikrobiomu, posílit imunitní systém a snížit riziko úzkosti, deprese a srdečních chorob
  • Meditace se také stále více používá k léčbě závislosti na návykových látkách, traumatického stresu, poruch příjmu potravy a chronické bolesti

Vědci našli důkazy, že pravidelná meditace prováděná několik let může podpořit zdraví střevního mikrobiomu, posílit imunitní systém a snížit riziko úzkosti, deprese a srdečních chorob.

V malé studii buddhistických mnichů vědci zjistili, že hluboká meditace může pomoci regulovat střevní mikrobiom a snížit riziko fyzického a duševního onemocnění. Studie byla publikována v General Psychiatry. „Meditace mnichů vedla ke snížení rizika úzkosti, deprese a kardiovaskulárních onemocnění a pomohla zlepšit imunitní funkce. Celkově tyto výsledky naznačují, že meditace hraje pozitivní roli v psychosomatických stavech a duševní pohodě,“ uvedli vědci ve studii.

Meditace se také stále více používá k léčbě závislosti na návykových látkách, traumatického stresu, poruch příjmu potravy a chronické bolesti. Doposud však nebylo jasné, zda by také mohla změnit složení střevního mikrobiomu. Ve snaze zjistit to výzkumníci ze Shanghai Mental Health Center na lékařské fakultě Shanghai Jiao Tong University analyzovali vzorky stolice a krve 37 tibetských buddhistických mnichů ze tří chrámů a 19 obyvatel ze sousedních oblastí.


„Tibetská buddhistická meditace pochází ze starověkého indického lékařského systému známého jako ajurvéda a je formou psychologického tréninku,“ uvedli vědci pro theguardian.com. Mniši ve studii ji praktikovali alespoň dvě hodiny denně po dobu tří až třiceti let. Žádný z nich tři měsíce před začátkem studie neužíval látky, které by mohly změnit objem a rozmanitost střevních mikrobů – antibiotika, probiotika, prebiotika nebo antimykotika.

Analýza vzorků stolice odhalila významné rozdíly v diverzitě a objemu mikrobů mezi mnichy a jejich sousedy. Výsledky také ukazují, že meditace může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vědci ale upozornili na to, že studie byla opravdu malá, počet účastníků byl velmi nízký. Navíc všichni dobrovolníci byli muži a žili ve vysoké nadmořské výšce. Vědci uvedli, že potvrzení těchto informací vyžaduje další výzkum. „Tyto výsledky ale naznačují, že dlouhodobá hluboká meditace může mít příznivý vliv na střevní mikroflóru a umožňuje tělu udržovat si optimální zdravotní stav,“ dodali vědci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze