Měl Homer Simpson pravdu? Vesmír by mohl mít tvar obřího donutu

Měl Homer Simpson pravdu? Vesmír by mohl mít tvar obřího donutu
Fotografie: Isabella and Zsa Fisher, unsplash.com
  • Vědecký tým zkoumal mikrovlnné pozadí po velkém třesku
  • Vedle tvaru vesmíru se zabývá i jeho topologií
  • Podle hypotézy by nepravidelnosti v radiačním pozadí mohly naznačovat tvar

Seriál Simpsonovi proslul mimo jiné tím, že se mu v určitých momentech podařilo naprosto přesně předpovědět budoucnost bez ohledu na to, jak absurdní se v danou chvíli mohla daná představa zdát. Za všechny případy jmenujme kupříkladu Donalda Trumpa a jeho prezidentský úřad. Vedle toho seriál poctilo svou přítomností mnoho hvězd, mezi nimi i astrofyzik Stephen Hawking. Homer se mu v hospodě u piva svěří, že vesmír má podle něj tvar obří koblihy. „Zajímavá myšlenka, asi vám ji ukradnu,“ odpoví kreslený Hawking. Netrvalo dlouho a podobný nápad se objevil jako seriózní vědecká práce na livescience.com. Tým z univerzity v Lyonu k tomuto poznatku dospěl na základě zkoumání zbytků záření z počátků vesmíru.

Jejich hypotéza také obsahuje myšlenku, že vesmír je tím pádem konečný a je asi jen třikrát až čtyřikrát větší než pozorovatelný vesmír. Kdyby se však raketa vydala správným směrem, po nějaké době by dospěla do stejného místa. O tvaru vesmíru a jeho topologii se vědci přou už desetiletí. Obojí totiž určí konečný osud vesmíru. Pokud je vesmír otevřený, což znamená, že se v něm dvě rovnoběžky nikdy neprotnou, pak se bude zvětšovat donekonečna. Naopak uzavřený vesmír, kde se rovnoběžky za určitých okolností protínají, by se jednou mohl zhroutit sám do sebe.

Pozorování pozůstatků po velkém třesku sice prokázalo, že vesmír neustále expanduje, ale nová práce k pojmu prostoru přidává i jeho topologii. Kupříkladu vezmeme-li list papíru a srolujeme jej, pak bude stále platit, že se rovnoběžky nikdy neprotnou.

vesmír
Mapa mikrovlnného pozadí vesmíru.

Tým se proto zaměřil na drobné nepravidelnosti v mikrovlnném pozadí z rané fáze vesmíru. Jejich rozložení a maximální velikost by mohla něco naznačovat o topologii našeho vesmíru. Jak ale práce neustále zdůrazňuje, jedná se o hypotézu, k jejímuž potvrzení povede ještě dlouhá cesta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze