Měsíční prach, který nasbíral Neil Armstrong, jde do aukce. Jaká je cena?

Měsíční prach, který nasbíral Neil Armstrong, jde do aukce. Jaká je cena?
Fotografie: NASA
  • Dražba proběhne v New Yorku 13. dubna
  • Cenu aukční síň Bonhams odhaduje až na 26,8 milionů korun
  • Měsíční prach dříve patřil NASA, ta o něj však přišla, když půjčila vak s prachem muzeu bez jakékoliv smlouvy
  • NASA se později o měsíční prach soudila, avšak neúspěšně

Když se Niel Armstrong v roce 1969 procházel po Měsíci, sesbíral měsíční prach, který nyní míří do aukce. Tam se jeho cena bude pohybovat mezi 800 tisíci až 1,2 miliony dolarů (17,8 až 26,8 milionů korun). Měsíční prach je jediný exemplář z mise Apollo 11, který lze legálně prodávat. Dražba proběhne 13. dubna v New Yorku.

Měsíční prach, který nasbíral Neil Armstrong, jde do aukce

Sběr měsíčních vzorků patřil mezi Armstrongovi první úkoly na misi Apollo 11. Podle dokumentů NASA nasbíral přibližně jeden kilogram prachu. Aukční síni Bonhams ztížila odhad ceny skutečnost, že se jedná o jediný prodejný vzorek měsíčního prachu z Apolla 11, není tak možné s čímkoliv cenu srovnávat. „Myslím, že tento odhad tomu dává pocit důležitosti, ale je opravdu těžké říci, jak se bude prodávat,“ řekl specialista Bonhams Adam Stackhouse.

Měsíční prach má však složitou minulost. Když Armstrong přivezl v látkovém pytlíku měsíční prach zpět na Zem, NASA jej půjčila muzeu v 80. letech minulého století bez jakékoliv smlouvy. Bývalý ředitel muzea byl však odsouzen za krádež artefaktů a součástí zabaveného majetku byl právě i vak s měsíčním prachem. Podle barrons.com v roce 2015 vak vydražila Nancy Lee Carlson za pouhých 995 dolarů (22 tisíc korun) a poslala jej do NASA, aby si ověřila, zda se opravdu jedná o měsíční prach.


Jakmile NASA identifikovala obsah vaku, zabavila ho a odmítla jej vrátit. Carlson však agenturu zažalovala a soud jí dal za pravdu a potvrdil její vlastnictví. NASA tak musela vak vrátit. Carlson v roce 2017 prodala samostatnou tašku, ve které byl měsíční prach uložen, za 1,8 milionu dolarů (40,1 milionu korun). Nyní se bude snažit prodat pět kovových kousků s měsíčním prachem. Aukční společnost si pro jistotu nechala materiál nezávisle otestovat, aby potvrdila, že opravdu pochází z Měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze