Miliony lidí nemají čich nebo chuť i měsíce po prodělání koronaviru

Miliony lidí nemají čich nebo chuť i měsíce po prodělání koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Přibližně 27 milionů lidí po celém trpí ztrátou čichu a chuti i půl roku po prodělání nemoci
  • Ztráta některých smyslů má negativní dopad na psychickou pohodu lidí
  • Koronavirus způsobuje otoky v horní dutině nosní

Chybí vám čich a chuť, i když jste prodělali koronavirus před půl rokem? Zdaleka nejste sami. Odhaduje se, že asi 5 % osob (27 milionů) po celém světě, které prodělaly koronavirus, stále bojují s dlouhodobými následky nemoci, konkrétně se jedná o ztrátu čichu a chuti.

V analýze zveřejněné v odborném lékařském časopise The BMJ vědci vyhodnotili 18 provedených studií, které se zabývaly ztrátou čichu a chuti. Přibližně tři čtvrtiny osob, které během nemoci ztratily chuť a čich, získaly smysly zpět během jednoho měsíce. Ale zhruba 5 % lidí hlásilo přetrvávající problémy i šest měsíců od prodělání nemoci.


Studie ukázala, že ztráta čichu či chuti by mohla být dlouhodobým problémem, který vyžaduje více výzkumů, aby vědci zjistili, jak těmto lidem pomoci. Ztráta čichu je také spojována s vyšší úmrtností u starších lidí. Navíc má zásadní dopad na psychickou pohodu lidí. Ztráta čichu byla jedna z prvních příznaků koronaviru, když pandemie začala. „Pokud budou po celém světě miliony lidí bez čichu, může se z toho stát nová krize veřejného zdraví,“ uvedla pro cnbc.com Dr. Zara Patel ze Stanfordské univerzity.

Do studie byla zahrnuta data od 3 700 pacientů ze Severní Ameriky, Evropy a Asie. U některých pacientů je pravděpodobné, že se jim smysly už nevrátí. Výsledky studie ukázaly, že 74 % pacientů se smysly do 30 dnů vrátily. Dalších 16 % lidí mělo zpět smysly po 90 dnech. Dalším 6 % se smysly vrátily do půl roku.

Díky provedeným studiím vědci pochopili, jak koronavirus ovlivňuje některý smysly. Virus často způsobuje otoky v horní dutině nosní, kde lidé chutě zpracovávají. Vědci se domnívají, že virus neinfikuje čichové receptory, ale místo toho se přichytí k buňkám, které poskytují neuronům signál k rozpoznání pachů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze