Ministr zdravotnictví jednal o nákupu vakcín a o sdílení zdravotních dat v EU

Ministr zdravotnictví jednal o nákupu vakcín a o sdílení zdravotních dat v EU
Fotografie: unsplash.com
  • Ministři v Lucembursku jednali také o účinnější a dostupnější zdravotní péči
  • Pacienti by měli mít snadnější přístup a kontrolu nad svými zdravotními údaji
  • Elektronická evidence mohla přispět k lepšímu poskytování péče napříč EU

Lepší kontrola pacientů nad svými zdravotními daty, zlepšení přeshraniční péče i využití dat pacientů ve výzkumu. To vše má přinést návrh Komise ohledně Evropského prostoru pro zdravotní data, o kterém v Lucemburku jednali ministři zdravotnictví EU. Česko zastupoval ministr Vlastimil Válek, který zároveň představil priority českého předsednictví v oblasti zdravotnictví.

Účinnější, dostupnější a odolnější zdravotní péče a lepší kvalita života. To by ve finále mohl přinést návrh Komise ohledně evropského prostoru pro zdravotní data, který má umožnit pacientům snadnější přístup a kontrolu nad jejich zdravotními údaji. V další fázi by pak elektronická evidence mohla přispět k lepšímu poskytování péče napříč EU a také přinést nové možnosti v oblasti výzkumu, inovací a plánování.


„Očekávané přínosy pro občany, zdravotnické systémy i evropský průmysl jsou zřetelné a sdílí je i Česko. Krize způsobená pandemií COVID-19 vyvolala zájem o využívání digitálních technologií, vzpomeňme například úspěch EU digitálního certifikátu. Vznik evropského prostoru má potenciál posunout využívání zdravotních dat na novou úroveň. Zároveň se ale musíme zamyslet nad praktickou stránkou, včetně ochrany a sdílení údajů,“ uvedl ministr Válek.

Ministr v Lucemburku jednal také o posílení globální role EU, budoucí strategii nákupu vakcín či o posílení globální role EU v oblasti zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také představil hlavní priority českého předsednictví v oblasti zdravotnictví. Hlavní důraz je připraven klást na problematiku onkologie, dostupnosti léčiv pro vzácná onemocnění, očkování a globální zdraví. Neopomenul ani válku na Ukrajině.

„Jsem přesvědčen, že námi zvolená témata jsou aktuální pro všechny země EU. Čeká nás intenzivní období, ale vím, že jsme na naše předsednictví dobře připraveni. Doufám, že naše úsilí povede ke společným řešením a že dokážeme posunout stav evropského zdravotnictví o krok dopředu,“ doplnil Válek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze