Mise CAPSTONE odstartuje v pondělí

Mise CAPSTONE odstartuje v pondělí
Fotografie: Rocket Lab
  • 25 kg CubeSat odstartuje na raketě Rocket Lab Electron z Nového Zélandu
  • Start se posunul o dva dny kvůli kontrole rakety
  • NASA poskytne start online

CubeSat s váhou 25 kg o velikosti mikrovlnné trouby byl vytvořen proto, aby jako první kosmická loď ověřil eliptickou oběžnou dráhu Měsíce. Později by na této oběžné dráze měla být i Gateway – vesmírná stanice, která bude sloužit jako základna pro mise Artemis.

Tato oběžná dráha nazývána také jako halo orbita je výrazně prodloužená a jelikož vyžaduje minimální energii k udržení, je vhodná pro dlouhodobé mise. CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) poletí k cíli přibližně čtyři měsíce a poté bude kolem Měsíce obíhat nejméně půl roku, aby ověřil zejména výkon a pohon, který je zapotřebí pro udržení se na oběžné dráze a komunikaci se Zemí.


Mise CAPSTONE má odstartovat v pondělí 27. června kolem poledne středoevropského času. CubeSat odstartuje na nosné raketě Rocket Lab Electron z Nového Zélandu. Šest dní po startu vypustí horní stupeň rakety CubeSat a ten se vydá na cestu k oběžné dráze Měsíce. NASA poskytne v den startu živé vysílání. Původně měla raketa odstartovat 25. června, kvůli kontrole rakety Electron se však start nakonec posunul o dva dny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze