Moderna zahájila první fázi testování své vakcíny proti HIV na lidech

Moderna zahájila první fázi testování své vakcíny proti HIV na lidech
Fotografie: Moderna
  • Testování se zúčastnilo 56 zdravých dobrovolníků
  • V první fázi vědci zkoumají bezpečnost vakcíny a měří sílu imunity a počet protilátek
  • Pokud projde první fází, budou vědci měřit, jak hodně je účinná

Moderna začala minulý týden testovat novou vakcínu proti HIV na lidech. Podle clinicaltrialsarena.com se studie zúčastnilo 56 zdravých dobrovolníků. Vakcína s označením mRNA-1644 funguje na stejném principu jako vakcína proti COVID-19.


„Naše mRNA vakcína spolehlivě pomáhá v boji proti koronaviru. To nás povzbudilo k ambicióznějším krokům. Oznamujeme, že chystáme tři nové očkovací programy zaměřené na sezónní chřipku, HIV a virus Nipah. Myslíme si, že by u těchto nemocí mohla dobře zafungovat právě naše mRNA vakcína,“ uvedl generální ředitel Moderny Stéphane Bancel v lednu, když mluvil o plánech na letošní rok.

V první fázi testování vědci zkoumají bezpečnost vakcíny, měří sílu imunity a počet protilátek. Pokud v první fázi vakcína uspěje, bude muset projít dalšími testy, aby vědci zjistili, jak hodně je účinná. Na vývoji vakcíny Moderna pracuje s několika univerzitami a ústavami. Moderna začne v blízké době testovat i druhou verzi s názvem mRNA-1644v2-Core. Obě vakcíny prošly testováním na zvířatech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze