Mojo Vision představil první chytré kontaktní čočky, které ovládáte pouze okem

Mojo Vision představil první chytré kontaktní čočky, které ovládáte pouze okem
Fotografie: Mojo Vision
  • Generální ředitel společnosti vyzkoušel chytré kontaktní čočky jako první
  • Test prokázal, že čočka dokáže fungovat bez připojení jakýchkoliv drátů
  • Společnost chce zahájit klinické studie a poté zažádat Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o schválení

Společnost Mojo Vision představila poprvé chytré kontaktní čočky na CES 2020, kde však ještě nebylo možné je mít nasazené na oku. To se však změnilo poté, co generální ředitel Drew Perkins v rámci interního testu nosil kompletní prototypovou čočku. Test byl úspěšný, jelikož ukázal, že čočka zůstala funkční bez jakékoliv kabeláže během nošení.

Poslední technickou překážkou při nošení čočky bylo zajistit, aby napájecí a radiokomunikační systémy fungovaly bez drátů. Přestřižením kabelu se prokázalo, že čočka a všechny hlavní součásti jsou plně funkční, také se eliminovalo mnoho technických problémů při výrobě,uvedl Perkins. Čočky nyní mohou poskytovat informace po celý den a ovládají se jen pomocí oka. Mojo Vision chce nyní provést několik klinických studií, aby mohl později zažádat o schválení Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.

Chytré kontaktní čočky

Prototyp Mojo Lens s průměrem menším než 0,5 mm, roztečí pixelů 1,8 mikronu a 14 000 pixely na palec je nejmenší a nejhustší displej na světě, který může promítat text, grafiku i video ve vysokém rozlišení na sítnici oka, a to i se zavřenýma očima. Čočky obsahují také 5GHz rádio a procesor ARM Core M0, který přenáší data senzoru z objektivu a streamuje obsah rozšířené reality (AR). Mojo Lens mají také konfigurovaný akcelerometr, gyroskop a magnetometr. Tyto přístroje nepřetržitě sledují pohyb očí a zajišťují, že snímky AR zůstávají při pohybu očí nehybné. Čočky fungují pomocí vestavěných mikrobaterií, ale zatím není jasné, jak dlouho na nabití vydrží.


Doufáme, že Mojo Lens změní životy jedinců se zrakovým postižením zlepšením jejich schopnosti vykonávat každodenní úkoly, které mnozí z nás považují za samozřejmé,“ řekl Perkins. Dodal také, že čočky budou vhodné i pro sportovce, kterým umožní lépe trénovat, soustředit se a dosahovat lepších výkonů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze