Mraky na Marsu jsou podobné těm na Zemi

Mraky na Marsu jsou podobné těm na Zemi
Fotografie: ESA
  • Evropská vesmírná agentura studovala prachové bouře poblíž severního pólu Marsu
  • Díky sondám, které kolem něj obíhají, se podařilo zjistit, že prachové mraky vznikají podobně jako mračna na Zemi

Země a Mars mají naprosto odlišné atmosféry, přesto vědci zaznamenali podobnost v mracích. Marsovská atmosféra je suchá, studená a je složena z větší části z oxidu uhličitého. Navíc je řidší než atmosféra Země, která je oproti tomu bohatá na dusík a kyslík. Evropská vesmírná agentura (ESA) nyní studovala prachové bouře, které se vyskytly poblíž marťanského severního pólu v roce 2019.

Díky dvěma kamerám na palubě sondy Mars Express, která pozoruje Mars již od roku 2004, a kameře MARCI, jež je součástí sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) studující a fotografující Mars od roku 2006, byly snímány a studovány bouře z oběžné dráhy Marsu. „Sekvence snímků ukazuje, že bouře zřejmě rostou a mizí v opakovaných cyklech po dobu několika dní, přičemž vykazují společné rysy a tvary,uvedla ESA. Bouře mají spirálovitý tvar a dosahují délky až 2 000 km.

Jak se na Marsu tvoří mraky?


Snímky na Marsu odhalily zvláštní jev – prachové bouře na Marsu se skládají z pravidelně rozmístěných a uspořádaných oblačných buněk. A právě tato textura je také vidět v zemské atmosféře. Textura je vytvořena prouděním horkého vzduchu, který stoupá, jelikož je řidší než chladnější vzduch okolo. Mezery mezi těmito jednotlivými oblačnými kapsami jsou cesty, kudy chladnější vzduch klesá pod horký stoupající.


Na Zemi tento stoupající vzduch obsahuje vodu, ta poté kondenzuje a vytváří mraky. Mračna na Marsu fungují stejně, ale stoupající vzduch obsahuje místo vody prach. Slunce tento vzduch obohacený o prach zahřívá a jak stoupá, tvoří se prachové kapsy, kolem nichž je vzduch s menším obsahem prachu a ten naopak klesá. Tento proces tak vytváří granulární vzor, který se podobá mrakům na Zemi. „Když přemýšlíme o atmosféře podobné Marsu na Zemi, můžeme si snadno představit suchou poušť nebo polární oblast. Je tedy zcela neočekávané, že sledováním chaotického pohybu prachových bouří lze najít paralely s procesy, které se vyskytují ve vlhkých a horkých tropických oblastech, které nejsou Marsu podobné,“ řekl Colin Wilson, projektový vědec Mars Express.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze