Na co NASA potřebuje 16tunové pískoviště? Trénuje na něm pobyt na Měsíci

Na co NASA potřebuje 16tunové pískoviště? Trénuje na něm pobyt na Měsíci
Fotografie: NASA
  • Prach na povrchu Měsíce má velice nepříjemné vlastnosti
  • Představuje nebezpečí pro lidi i techniku
  • NASA zkoumá, jak jeho nebezpečí eliminovat

Přistání a pobyt na Měsíci skýtá mnoho inženýrských výzev. Že na něm není atmosféra a panují tam extrémní teploty je jasné. Největší nepříjemné překvapení při průběhu programu Apollo však představoval měsíční prach zvaný regolit.

Ten znamená nebezpečí prakticky při každé fázi pobytu na Měsíci. Nejdříve jej mohou zvířit trysky přistávající lodi. Jemný prach pak může snížit viditelnost a poškodit systémy lodi. Prach se totiž sestává z malých částeček s velice ostrými hranami. Má proto silné abrazivní účinky a je stejně nebezpečný jak strojům, tak lidem.

regolit

NASA proto intenzivně experimentuje s 16 tunami regolitu. A kde vzala agentura takové množství, když se hmotnost měsíčních hornin přivezených na Zem počítá v kilogramech? Jedná se o horniny z lávového proudu Black Point v severní Kalifornii. Jejich vlastnosti jsou prakticky totožné jako u těch měsíčních. Cílem výzkumu je tak otestovat interakci každé části výbavy s prachem. Například u trysek se pracuje s jejich tvarem tak, aby docházelo k minimálnímu víření prachu nebo ucpávání otvorů. Jako další přijdou na řadu skafandry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze