Na Marsu byla nalezena vulkanická hornina, která je i na Zemi

Na Marsu byla nalezena vulkanická hornina, která je i na Zemi
Fotografie: NASA
  • Rover Spirit zaznamenal horninu v kráteru Gusev a rover Perseverance v oblasti Nili Fossae
  • Ignimbrit vzniká při usazení sopečných hornin, které pomalu chladnou a smršťováním se tvoří praskliny

Tým výzkumníků z Arizona State University School of Earth and Space Exploration vedený Stevem Ruffem zjistil, že neobvyklý typ horniny, který na Marsu zaznamenaly rovery Spirit a Perseverance, se nachází i na Zemi. Hornina nazývaná ignimbrit vzniká po kataklyzmatických explozivních erupcí z obrovských kalder, což jsou stratovulkány o průměru až několik desítek kilometrů.

Oblast Nili Fossae, která zahrnuje i kráter Jezero, je vyplněna skalním podložím bohatým na olivín. Tuto oblast aktuálně zkoumá rover Perseverance. Stejné podloží bohaté na olivín bylo nalezeno v kráteru Gusev na Marsu, kde byl až do svého zániku v roce 2010 rover Spirit. Vědci tak mohli porovnat snímky hornin z několika míst na Marsu s těmi na Zemi. „Viděl jsem stejný druh textur ve skalách kráteru Gusev jako ve velmi specifickém druhu vulkanické horniny nalezené zde na Zemi,“ řekl Ruff.

Hornina Ignimbrit vzniká při usazení spečených sopečných hornin, které se vytvořily při usazení pyroklastických proudů. „Představte si, jak zem svírá mrak horkých plynů a téměř roztaveného popela a pemzy, který proudí krajinou na desítky kilometrů a hromadí se ve vrstvách o tloušťce až desítek metrů během několika dní,“ řekl Ruff. Po usazení se ignimbrit pomalu ochlazuje, což způsobuje dle news.asu.edu smršťování horniny a vznikání prasklin.


Ignimbrity se nacházejí například v Yellowstonském národním parku. „Nikdo předtím nenavrhl ignimbrity jako vysvětlení horniny bohaté na olivín na Marsu. A je možné, že toto je ten druh skály, na kterém Perseverance jezdí a poslední rok odebírá vzorky,“ řekl Ruff. Na Marsu se nachází největší sopka v celé Sluneční soustavě – láva tak pokrývá značnou část planety. Ignimbrity se však nacházejí jen na některých místech. Další podrobnosti a poznatky by tak mohly přinést vzorky, které odebral rover Perseverance, jakmile se dostanou na Zem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze