Na Marsu vznikne sklad pro vzorky, které nasbíral rover Perseverance

Na Marsu vznikne sklad pro vzorky, které nasbíral rover Perseverance
Fotografie: NASA
  • Sklad bude sloužit pro uložení duplicitních vzorků, Perseverance zůstává hlavním prostředkem pro jejich zaslání na Zemi
  • Úložiště se bude nacházet v oblasti Three Forks
  • Rover zatím nasbíral celkem 14 vzorků půdy a hornin

NASA a ESA již delší dobu plánují misi Mars Sample Return Campaing, která je aktuálně naplánována na rok 2033. Jejím úkolem bude dostat na Zem vzorky hornin odebrané na Marsu. Obě agentury nyní udělaly další krok k úspěšnému návratu vzorků – vytvoří skladiště přímo na Marsu. Bude v oblasti Three Forks, což je poblíž úpatí říční delty v kráteru Jezero, kde se také nachází rover Perseverance.

NASA však uvedla, že se bude jednat jen o zálohu nasbíraných vzorků, rover Persevance je stále primárním prostředkem pro dopravení vzorků hornin a půdy. Sklad Three Forks tak bude obsahovat duplicitní sadu. „Nikdy předtím nebyla shromážděna vědecky upravená sbírka vzorků z jiné planety a umístěna pro návrat na Zemi. NASA a ESA zkontrolovaly navrhované místo a vzorky z Marsu, které budou rozmístěny do úkrytu již příští měsíc. Až bude první tubus umístěn na povrchu, bude to historický okamžik v průzkumu vesmíru,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA.


Rover Perseverance přistál na Marsu 18. února 2021 a od té doby prozkoumal 13,2 kilometrů jeho povrchu a odebral 14 vzorků různých hornin a půdy. Vědci očekávají, že by v sedimentární hornině mohli najít známky života. Kromě toho rover nashromáždil také jeden vzorek atmosféry a tři zkumavky pojmenované Witness. Ty obsahují materiál, který pomáhá identifikovat potencionální pozemskou kontaminaci. „Výběr prvního skladiště na Marsu činí tuto průzkumnou kampaň velmi hmatatelnou. Nyní máme místo, kam se můžeme znovu podívat a kde na nás čekají vzorky,“ řekl David Parker, ředitel ESA pro Human and Robotic Exploration.

Umístěním vzorků na dané místo však mise neskončí – rover bude nadále projíždět povrch Marsu a sbírat další vzorky. „Zamíříme na vrchol delty do oblasti, která se ze satelitních snímků jeví jako geologicky bohatá a tam budeme provádět vědecké výzkumy a sbírat další horninová jádra,“ uvedl vědec projektu Perseverance Ken Farley.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze