Na ruském pobřeží bylo nalezeno 2 500 mrtvých tuleňů kaspických

Na ruském pobřeží bylo nalezeno 2 500 mrtvých tuleňů kaspických
Fotografie: unsplash.com
  • Těla uhynulých tuleňů byla nalezena na pobřeží Kaspického moře na jihu Ruska
  • Tuleni uhynuli před několika týdny pravděpodobně přirozenou cestou
  • Tuleni kaspičtí jsou klasifikovaní jako ohrožení na červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody

Na pobřeží Kaspického moře na jihu Ruska bylo nalezeno přibližně 2 500 mrtvých tuleňů kaspických. Tamní úředníci v provincii Dagestán původně v sobotu informovali o nalezení 700 mrtvých tuleňů vyplavených na pobřeží, ruské Ministerstvo přírodních zdrojů a životního prostředí v neděli ale tuto informaci aktualizovalo a počet zvýšilo na zhruba 2 500. Zatím není zcela jasné, jak k úhynu došlo, pravděpodobně se nejedná o cizí zavinění, ale o přirozený úhyn.

Podle theguardian.com jsou tuleni kaspičtí jediní savci, kteří žijí v Kaspickém moři. Od roku 2008 jsou klasifikovaní jako ohrožení na červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN).Vedoucí Kaspického centra pro ochranu životního prostředí Zaur Gapizov uvedl, že tuleni pravděpodobně uhynuli před několika týdny. Dodal, že nic nenasvědčuje tomu, že by byli zabiti nebo chyceni do rybářských sítí.


Odborníci z Federal Fisheries Agency a státní zástupci prohlédli pobřeží a shromáždili data pro laboratorní výzkum, který nedetekoval znečišťující látky. Úředníci v současné době čekají na výsledky laboratorních testů. Několik předchozích případů hromadného úhynu tuleňů bylo připisováno přirozeným příčinám. Kazachstán během letošního roku ohlásil nejméně tři takové incidenty.

Údaje o počtu tuleňů v Kaspickém moři se značně liší. Agentura pro rybolov uvedla, že celkový počet tuleňů kaspických je 270 tisíc až 300 tisíc, zatímco Centrum pro ochranu životního prostředí Kaspického moře uvádí 70 tisíc. Tuleni se živí převážně rybami, dosahují délky více než 1,6 metru a mohou vážit až 100 kilogramů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze