Nahlédněte do vesmíru pomocí Webbova teleskopu. Další snímky jsou tu

Nahlédněte do vesmíru pomocí Webbova teleskopu. Další snímky jsou tu
Fotografie: NASA
  • NASA zveřejnila několik snímků různých objektů, které teleskop Jamese Webba pozoroval
  • Stejné snímky v minulosti pořídil i Hubbleův teleskop, ale nejsou na nich vidět detaily
  • Vědci nyní budou moci zkoumat exoplanety i vzdálené galaxie lépe než kdy předtím

V Goddardově středisku vesmírných letů NASA dnes zveřejnila několik snímků pořízených teleskopem Jamese Webba. Již včera v Bílém domě byl ukázán první snímek SMACS 0723, který byl pořizován 12,5 hodiny Webbovými přístroji. Stejné místo vyfotil kdysi i Hubbleův teleskop, avšak rozdíl obou snímků je znatelný, jelikož Hubbleův teleskop nebyl schopný zachytit tak vzdálené galaxie jako Webb.


Webbův přístroj Near–Infrared Imager and Slitless Spectrograph (NIRISS) ukázal, jak může prozkoumávat exoplanety, přesněji ukázal složení WASP–96b. V její atmosféře se nachází voda a nejspíše jsou i přítomna oblaka, což není podle vědců běžné. NIRISS se dokáže soustředit na jeden objekt, ale také na několik najednou, které detekuje ve svém zorném poli. Vědci tak budou moci pozorovat exoplanetu daleko podrobněji, než doposud mohli.

WASP-96b

Další snímek pochází hned ze dvou Webbových přístrojů (NIRCam a MIRI) a zachycuje planetární mlhoviny Jižní prstenec. Název však nemá s planetami nic společného. Jedná se o oblaka plynů a prachu vyvržené umírající hvězdou. Uprostřed mlhoviny je bílý trpaslík, který svítí tak, že mlhovinu osvětluje. Vedle něj je další hvězda, která se teprve v bílého trpaslíka změní. Hubble tuto mlhovinu vyfotil v roce 1998, ale nebyl schopný zachytit tak podrobné detaily.

Jižní prstencová mlhovina

Dalším zobrazeným snímkem byl Stephans’s Quintet. Jedná se o pět galaxií, kdy čtyři z nich tvoří kompaktní skupinu. Jejich plynné oblaky do sebe naráží, tím vznikají nové hvězdy. Veškeré fotky jsou ve „falešných“ barvách, jelikož lidské oko není schopno vidět ve vlnových délkách, jako to umí Webbův teleskop. Hubbleův teleskop tyto galaxie vyfotil již v roce 2009. Ačkoliv byla fotka kvalitní, nedokázala zobrazit tak ostré snímky jako Webbův teleskop.

Stephan\'s Quintet

Jako poslední snímek zobrazili představitelé NASA mlhovinu Carina. V této mlhovině je obří hvězda, která je mnohonásobně hmotnější než naše Slunce. Nachází se v souhvězdí Carina a v tomto místě vzniká obrovské množství nových hmotných a horkých hvězd. Ačkoliv my ji ze Země pouhým okem nezahlédneme, jedná se o jednu z nejjasnějších mlhovin. NASA tedy opět poskytla pohled na mlhovinu tak, aby byla lidskému oku přístupná. Snímky byly pořízeny přístroji NIRCam a MIRI.

Mlhovina Carina
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze