Nákladní loď se dnes odpojí od ISS

Nákladní loď se dnes odpojí od ISS
Fotografie: NASA
  • Kosmická loď Cygnus se odpojí těsně po poledni středoevropského času
  • Cygnus je schopna pomocí motoru udržet ISS na oběžné dráze, což doposud zajišťovala ruská strana stanice
  • Nákladní loď není znovupoužitelná, shoří v atmosféře

Nákladní loď Cygnus od společnosti Northop Grumman se dnes těsně po poledni středoevropského času odpojí od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Nákladní loď dorazila na ISS 21. února a přivezla téměř 4 tuny zásob a vybavení pro vědecké experimenty. Před odletem se také lodi podařilo úspěšně spustit její hlavní motor a upravit dráhu ISS. Vesmírná stanice obíhá Zemi ve výšce přibližně 400 kilometrů a k udržení vyžaduje občasné zapnutí motorů. To doposud zajišťovala kosmická loď Progress na ruské části stanice.

Společnost Northrop Grumman uvedla, že možnost zapojení motoru pro udržení ISS na oběžné dráze provedla jako jedno z posledních vylepšení na kosmické lodi. Kromě toho také navýšila množství nákladu, které může na ISS dopravit.


Cygnus se po odpojení od ISS již zpět na Zemi nevrátí. Shoří v zemské atmosféře nad Tichým oceánem. Na rozdíl od kapsle Dragon od společnosti SpaceX tato kosmická loď není znovupoužitelná. Cygnus byla 17. lodí v pořadí, která letěla na vesmírnou stanici. Odpojení od modulu poskytne NASA online.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze