Narození Alfreda Nobela a úmrtí Thomase Alvy Edisona

Stalo se
Narození Alfreda Nobela a úmrtí Thomase Alvy Edisona
Fotografie: unsplash.com
  • Alfred Nobel byl švédský chemik, který vynalezl dynamit
  • Jmění vložil na základě své závěti do fondu, z něhož se každoročně vyplácí Nobelova cena
  • Tento týden je tomu 91 let, co zemřel Thomas Alva Edison
  • Na jeho jméno je vedeno přes 2 000 patentů a jeho vynálezy vedly k modernizaci světa

V dnešním díle se zaměříme na dva vynálezce, kteří změnili svět. První z nich je Alfred Nobel – švédský chemik narozený 21. října 1833. Jméno máte nejspíše spojené i s udělováním Nobelových cen, které se pořádají každoročně od roku 1901. Alfred Nobel pocházel z movité rodiny, a tak se mu dostalo dobrého vzdělání – v 17 letech mluvil pěti světovými jazyky (švédsky, francouzsky, německy, anglicky a rusky).

Na univerzitě v Turíně se setkal s italským chemikem Ascaniou Sobrerou, který v roce 1847 vynalezl nitroglycerin. Nobel se tak začal zajímat o výbušniny, zejména o manipulaci s nitroglycerinem, který byl nebezpečný a velmi výbušný. Jelikož výroba i práce s touto látkou byla nebezpečná, ve Stockholmu byla zakázána – Nobel se tak přesunul na jezero Mälaren, kam na loď umístil svoji laboratoř a rozhodl se, že práci s nitroglycerinem učiní bezpečnější. Jeho práce dosáhla úspěchu v roce 1867, kdy si nechal patentovat dynamit.

Mince Alfréda Nobela

Dynamitu dosáhl smícháním kapalného nitroglycerinu s křemelinou a sestrojil také rozbušku, která byla odpalována pomocí zápalné šňůry. Tento vynález se okamžitě stal velmi žádaným zbožím a Nobel otevřel po celém světě na 90 továren. Dynamit našel své využití především k odstřelu zemin a skal. Nepopiratelná je však i účast dynamitu při válčení. Tento vynález mu také přinesl obrovské jmění.

Výbuch

Během svého života si nechal patentovat celkem 355 vynálezů. Před svou smrtí sepsal závěť, kde uvedl, že svůj majetek (32 milionů švédských korun) vloží do fondu, z něhož bude každý rok udělována cena za vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě. Finanční odměna, která doprovází Nobelovu cenu, je tak vyplácena z těchto peněz a spravuje ji švédská Akademie věd. V roce 1968 byla přidána cena za ekonomii. V dnešní době je Nobelova cena považována za nejvyšší možné ocenění, kterého může člověk dosáhnout.

Alfred Nobel

A v době, kdy žil Nobel, ještě chvilku zůstaneme, jen se přemístíme do Spojených států. 11. února 1847 se ve státě Ohio narodil Thomas Alva Edison. Už od mládí se zajímal o přírodní vědy a ve sklepě domu, ve kterém bydlel s rodiči, si vybudoval malou laboratoř, kde dělal různé pokusy, kvůli kterým částečně ohluchl.

Mezi lety 1862 až 1868 pracoval jako telegrafista a o rok později si nechal patentovat duplexní telegraf. Za prodej patentního práva na vylepšení telegrafu získal 40 000 dolarů, za než se přestěhoval do New Yorku a otevřel si svoji první dílnu v New Jersey. Za svého života si nechal patentovat přes 2 000 vynálezů a další tisíce jsou registrovány na jeho firmu. Nutno však podotknout, že některé patenty nebyly tak úplně jeho vynálezy.

Thomas Alva Edison

Jeden z největších vynálezů na světě – žárovka – je spojována právě s Edisonem. Výzkumy však ukazují, že žárovku vymysleli vědci již dříve a Edison ji pouze vylepšil a následně si ji patentoval. První Edisonova žárovka byla rozsvícena 21. října 1879 a svítila pouhých 40 hodin. V České republice se poprvé elektrické světlo objevilo již v roce 1880, a to v Robertově cukrovaru v Židlochovicích.

Thomas Alva Edison

Jeho nejvýznamnějším vynálezem byl podle britannica.com fonograf, který představil v prosinci roku 1877 a učinil ho slavným. Mezi další jeho vynálezy patří elektroměr, dynamo na výrobu elektrického proudu, gramofonová deska, kinetoskop nebo umělý kaučuk. Thomas Alva Edison zemřel v 84 letech dne 18. října 1931. Na jeho počest byly ve Spojených státech 21. října 1931 zhasnuty všechny žárovky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze