Narození Václava Havla a vstup do hrobky Tutanchamona

stalo se
Narození Václava Havla a vstup do hrobky Tutanchamona
Fotografie: unsplash.com
  • V dnešním díle si připomeneme narození prvního prezidenta České republiky Václava Havla
  • V tomto týdnu se také uvařila první várka piva plzeňského typu
  • Archeolog Howard Carter 5. října vstoupil do hroby Tutanchamona
  • A odstartovala ze Země první umělá družice

V tomto týdnu se v historii stalo více událostí, které stojí za zmínku, a tak si ke každé sdělíme alespoň to nejdůležitější. Jako první si připomeneme uvaření první várky piva plzeňského typu. Tento druh piva byl úplně poprvé na světě uvařen německým sládkem Josefem Grollem 5. října 1842. Pilsner Urquell se tak stal prvním světlým ležákem a podle něj se inspirovali sládci po celém světě. První várka však byla uvařena omylem – Groll udělal chybu v technologickém postupu, když byl přizván jako odborník na pivo bavorského typu, které se mělo v novém pivovaru vařit.

Ačkoliv pivo tedy chutnalo jinak, než původně mělo, jeho chuť si lidé brzy oblíbili a začalo se i vyvážet. Oblíbenost vedla k vyrábění plagiátů a plzeňský pivovar se bránil registracemi různých ochranných známek. Ta současná vznikla až v roce 1898, a to jak v českém jazyce jako Plzeňský Prazdroj, tak v německém jako Pilsner Urquell. Aktuálně se tento druh piva vaří pouze na jednom místě, a to v plzeňském pivovaru.

Pilsner Urquell

V Česku ještě zůstaneme a připomene si narození Václava Havla. První prezident České republiky se narodil v Praze 5. října 1936. Během pražského jara se stal důležitou postavou – den předtím pronesl kritický projev proti cenzuře. V roce 1968 se stal členem ústředního výboru Svazu československých spisovatelů a byl jím až do roku 1970, kdy svaz zanikl. V roce 1969 byl obviněn z podvracení republiky, kdy podepsal petici Deset bodů, která odmítala okupaci a její důsledky. V roce 1972 podepsal další petici, která požadovala propuštění politických vězňů, a v roce 1975 založil samizdatovou nezávislou literaturu Expedice a zaslal otevřený dopis tehdejšímu prezidentu Gustavovi Husákovi, kde kritizoval stav normalizované společnosti zbavené svobody.

Václav Havel se stal jedním z mluvčí Charty 77, která kritizovala politickou i státní moc za nedodržovaní lidských a občanských práv. V roce 1978 se stal spoluzakladatelem a mluvčím Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) a snažil se o jejich propuštění. V květnu 1979 byl společně s dalšími členy VONS zatčen a ve vazbě strávil pět měsíců, poté byl odsouzen na čtyři a půl roku nepodmíněně. V únoru roku 1983 byl propuštěn pro jeho zdravotní stav.

Pražský hrad

V listopadu 1989 – po sametové revoluci – byl podle hrad.cz jedním ze spoluzakladatelů protikomunistického hnutí Občanské fórum a 29. prosince téhož roku byl zvolen prezidentem Československa. Po rozpadu Československa se stal prvním prezidentem České republiky. Za svého života také psal básně, knihy i divadelní hry. Zemřel 18. prosince 2011 po dlouhotrvajících zdravotních problémech. Pohřben je společně se svojí první ženou Olgou na Vinohradském hřbitově.

Pietní místo

Nyní se vrátíme v čase do Egypta, kde byla v roce 1922 objevena Tutanchamonova hrobka. Až o tři roky později, přesněji 5. října 1925, archeolog Howard Carter vstoupil do pohřební komory, kde byl nepoškozený sarkofág Tutanchámona. Nalezení hrobky předcházelo 15 let neúspěšného hledání. Tutanchamon byl faraonem Horního a Dolního Egypta a vládl pouhých 9 let, a to od svých 9 let až do svého úmrtí v 18 letech. Vzhledem k jeho nízkému věku měl ale poručníka, který byl zároveň i vykonavatelem moci.

Tutanchámon

A na závěr se podíváme na oběžnou dráhu Země. 4. října 1957 odstartovala raketa s první umělou družicí Sputnik 1 na oběžnou dráhu Země. V té době mezi sebou soupeřily USA a SSSR, komu se jako prvnímu podaří vyletět do vesmíru. Sovětský svaz se tak rozhodl sestavit co nejjednodušší umělou družici s hmotností do 100 kg, která by měla vysílač. Tento první úspěšný let tak odstartoval éru kosmických letů. Družice neobíhala Zemi však příliš dlouho – zanikla 4. ledna 1958, kdy sestoupila do atmosféry.

Dužice Sputnik 1
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze