NASA InSight už nedokáže odolávat marsovskému prachu – jeho mise je u konce

NASA InSight už nedokáže odolávat marsovskému prachu – jeho mise je u konce
Fotografie: NASA
  • Modul studuje Mars už téměř čtyři roky
  • Za tu dobu zaznamenal přes 1 300 marsotřesení, největší letos v květnu
  • Jeho solární panely jsou tak zaprášené, že nedokáže vytvářet dostatek elektřiny pro fungování

Sonda NASA Insight odstartovala na nosné raketě Atlas V z Vandenbergovy letecké základy na Floridě dne 5. května 2018 a na Marsu přistála do místa zvaného Elysium Planitia 26. listopadu téhož roku. Modul byl na Mars vyslán za cílem zjistit, co se dělo na planetě od jejího vzniku, tedy před 4,5 miliardami let. Jednalo se o první přístroj, který byl schopný studovat vnitřní část Marsu, jako je jeho kůra, plášť a jádro. Po necelých čtyřech letech je však jeho mise u konce, jelikož už není schopen kvůli prachu vyrábět elektřinu pro pohon.

NASA uvedla, že se blíží den, kdy InSight nadobro vypne, tím se ukončí mise, která přinesla například nové poznatky o marsotřesení. Solární panely jsou již tak moc pokryté prachem, že tým očekává, že se sonda vypne v následujících týdnech. Již dříve se vědci snažili energii šetřit a vypnuli méně podstatné přístroje – důležité bylo, aby fungoval seismometr.


Nejdůležitější nyní je, aby byla všechna získaná data uložena a poskytnuta pro výzkumníky z celého světa. „Data modulu přinesla podrobnosti o vnitřních vrstvách Marsu, jeho tekutém jádru, překvapivě proměnlivých zbytcích pod povrchem jeho většinou zaniklého magnetického pole a mnoha zemětřesných aktivitách,“ uvedla NASA. Seismometr zaznamenal za dobu fungování více jak 1 300 marsotřesení, to největší letos v květnu. Podařilo se mu také zaznamenat otřesy z dopadů meteoritů.

Aktuálně fungují solární panely pouze na 20 % z původní kapacity, to znamená, že přístroje již nemohou fungovat nepřetržitě. Mise bude prohlášena za ukončenou ve chvíli, kdy InSight zmešká dvě po sobě jdoucí relace s kosmickou lodí, která obíhá na oběžné dráze Marsu. Poté budou vědci ještě nějakou dobu čekat, aby si byli 100% jisti. Poslední, co by mohlo InSight zachránit, je vítr, který by dokázal prach ze solárních panelů smést. Ačkoliv tato situace není vyloučená, je bohužel velmi nepravděpodobná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze