NASA má nový vesmírný teleskop SPHEREx! Odhalí tajemství velkého třesku?

NASA má nový vesmírný teleskop SPHEREx! Odhalí tajemství velkého třesku?
Fotografie: NASA
  • Dalekohled SPHEREx bude přibližně stejně velký jako subkompaktní automobil
  • Mise má stanovené tři zastřešující cíle a nejdříve započne v červnu roku 2024

NASA pokročila o další krok vpřed se svým vesmírným teleskopem SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer). Mise oficiálně postoupila do fáze C. To znamená, že NASA schválila předběžnou konstrukci dalekohledu a nyní může začít pracovat na finálním designu. Společně s tím se už zaměří i na vývoj hardwaru a softwaru.


Tento projekt řídí NASA Jet Propulsion Laboratory, která se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny. Mise by měla započít nejdříve v červnu roku 2024, nejpozději pak v dubnu roku 2025. SPHEREx bude mapovat vesmír v infračerveném záření. V průběhu dvou let by měl teleskop oblohu naskenovat celkem 4× a vytvořit podrobnou trojrozměrnou databázi hvězd, galaxií, mlhovin a jiných astronomických objektů.

Vědecký tým SPHEREx si stanovil tři hlavní cíle. Prvním je najít důkazy o tzv. inflaci, ke které údajně došlo těsně po velkém třesku. Podle inflační teorie se na kratičkou chvíli vesmír začal exponenciálně rozpínat, tedy „nafukovat“, a tento proces ovlivnil rozmístění vesmírné hmoty dodnes. Na základě tohoto předpokladu se bude hledat o inflaci důkaz. Druhým cílem je studium historie zrodu těch nejstarších i nejnovějších galaxií a hvězd. SPHEREx bude pozorovat slabou záři, která je tvořená všemi galaxiemi vesmíru. Právě díky této záři není noční obloha nikdy úplně černá.

Posledním cílem je hledat vodní led a zmrzlé organické molekuly u rodících se hvězd v naší galaxii, které jsou stavebními kameny života na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze