NASA potvrdila, že bylo objeveno už 5 000 exoplanet

NASA potvrdila, že bylo objeveno už 5 000 exoplanet
Fotografie: unsplash.com
  • 21. března bylo potvrzeno dalších 65 exoplanet, tím byl překonán milník 5 000
  • Objevené exoplanety jsou tvořeny z různých materiálů, stejně jako naše planety ve Sluneční soustavě
  • Do budoucna se plánují další mise, které budou exoplanety hledat

Není to tak dávno, co jsme věděli jen o planetách v naší Sluneční soustavě. Díky neustále vylepšujícím se teleskopům byla zaznamenána obrovská řada objevů a nyní NASA uvedla, že počet potvrzených exoplanet přesáhl hranici 5 000. Exoplanety jsou planety, které obíhají kolem své hvězdy mimo naši Sluneční soustavu.

Planetární počítadlo přidalo 21. března do archivu expolanet pro NASA dalších 65 objevů. Archiv zaznamenává i objevy z recenzovaných vědeckých prací a i ty, které byly potvrzeny dle různých detekčních metod nebo pomocí analytických technik. Nalezené planety jsou z různých materiálů. Od malých kamenných planet, které jsou podobné naší Zemi, přes plynné obry mnohonásobně větší než Jupiter až po takzvané horké Jupitery, které kolem své hvězdy obíhají daleko blíže než Merkur kolem Slunce.

Není to jen číslo, každá z nich představuje nový svět, zbrusu novou planetu. Jsem nadšená z každé, protože o nich nic nevíme,“ řekla Jessie Christiansen, vedoucí archivu a vědecká pracovnice z NASA Exoplanet Science Institute v Caltech v Pasadeně. Zatím víme pouze to, že naše galaxie nejspíše obsahuje stovky miliard planet. První exoplanety, které byly potvrzeny mimo naši Sluneční soustavu, objevil Alexander Wolszczan před 30 lety. Ten dodnes expolanety objevuje.


Vědci budou v dalším objevování pokračovat i do budoucna. Vesmírný dalekohled Nancy Grace, jehož start se očekává v roce 2027, bude mít za úkol objevovat další exoplanety. Mise ARIEL od Vesmírné kosmické agentury (ESA) startující v roce 2029 bude pozorovat atmosféry exoplanet. „Podle mého názoru je nevyhnutelné, abychom někde nenašli nějaký druh života – nejspíše nějaký primitivní druh,“ řekl Wolszczan. Dodal také, že zjištění života samotného je jen otázkou času. Astronom William Borucki, který byl hlavním vyšetřovatelem pro již ukončenou misi Kepler, řekl, že vypuštění tohoto teleskopu v roce 2009 otevřelo nové okno do vesmíru pro hledání exoplanet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze