NASA potvrdila, že náraz sondy DART do asteroidu změnil jeho dráhu

NASA potvrdila, že náraz sondy DART do asteroidu změnil jeho dráhu
Fotografie: NASA
  • Tým od doby nárazu nepřetržitě sledoval Dimorphos pozemními dalekohledy
  • Oběžná dráha Dimorphosu se zkrátila o 32 minut
  • Vědci také budou pozorovat materiál, který byl nárazem vyvržen do vesmíru

První úspěch NASA slavila na konci září, kdy se podařilo podle plánu narazit se sondou DART do asteroidu Dimorphos, který je od Země vzdálený přibližně 11 milionů kilometrů. Od té doby je asteroid pozorován jak pozemními dalekohledy, tak těmi umístěnými ve vesmíru – sledují, zda asteroid změnil svoji oběžnou dráhu. Analýza dat získaných za poslední dva týdny ukázala, že náraz kosmické lodi ovlivnil dráhu asteroidu. První demonstrační test pro vychýlení asteroidů tak NASA prohlásila za úspěšný.

Všichni máme odpovědnost chránit naši domovskou planetu, koneckonců je to jediné, co máme. Tato mise ukazuje, že NASA se snaží být připravena na cokoliv, co na nás vesmír hodí. NASA dokázala, že to jako obránce planety myslíme vážně,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. Před dopadem sondy DART trvalo Dimorphosu 11 hodin a 55 minut, než obletěl větší asteroid Didymos. Vyšetřovací tým potvrdil, že oběžná dráha se zkrátila o celých 32 minut, tedy na 11 hodin a 23 minut. Před srážkou NASA předpokládala, že oběžnou dráhu zkrátí přibližně o 73 sekund, případně o něco více. Tato data tedy překonala tuto hodnotu více než 25krát.


Vědci stále získávají další data, aby potvrdili/vylepšili přesnost změny oběžné dráhy. Tým se nyní také zaměří na obrovské množství materiálu, který byl nárazem vytlačen do vesmíru.

DART nám poskytl několik fascinujících údajů o vlastnostech asteroidu a účinnosti kinetického impaktoru jako technologie planetární obrany,“ řekla Nancy Chabotová, vedoucí koordinace DART. Dodala, že tým DART nadále pracuje se soubory dat, aby plně porozuměl prvnímu testu planetární obrany. Pro podrobnou analýzu budou také vědci využívat LICIACube, který se od kosmické lodi DART odpojil několik dní před nárazem, aby jej mohl pozorovat zpovzdálí. Přibližně za čtyři roky by pak měla k oběma asteroidům odstartovat mise Hera, aby zjistila, jaký kráter zanechala sonda DART na Dimorphosu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze