NASA pověřila tři společnosti návrhem jaderné elektrárny pro Měsíc

NASA pověřila tři společnosti návrhem jaderné elektrárny pro Měsíc
Fotografie: NASA
  • Plánovaná Měsíční základna bude vyžadovat zdroj energie
  • NASA má jasno, jak ji získat
  • Měsíční „jaderná elektrárna“ ale musí splnit jiné požadavky než ta pozemská

Co bude následovat, až lidé opět stanou na Měsíci? Pokud bude politická vůle a s tím související dostatek financí, chtěla by zde NASA zřídit základnu, na které by mohli trvale pobývat astronauté. Vše bude o to snadnější, pokud se zde podaří objevit dostatečné zásoby vody. Výrazně by se tak snížila režie na to, co by bylo potřeba dopravovat ze Země.

Pro těžbu a následné zpracování vody však bude zapotřebí mnoho energie, a proto se NASA zabývá i tímto problémem s náležitým předstihem. Navzdory rozšířené představě z vědeckofantastických filmů, že vesmírná obydlí budou napájená solární energií, je tento způsob stále vysoce neefektivní a vyžadoval by přesuny a složitou instalaci velkého množství panelů. To by mělo při zamýšlené cestě dál, tedy na Mars, mizivou účinnost. Proto NASA spolupracuje s Ministerstvem energetiky a firmami z oboru na návrhu štěpného energetického systému, který by poskytoval nejméně 40 kilowattů energie. To by stačilo na nepřetržitý provoz 30 domácností po dobu deseti let. Nemusí se to zdát jako mnoho, ale nasazení jednotlivě nebo ve skupinách pro podporu lunární základny by mohlo vyřešit mnoho problémů spojených s dlouhodobým obýváním Měsíce, které NASA nakonec plánuje zavést v rámci svého programu Artemis, jehož cílem je návrat lidí na naši největší přirozenou družici Země.

Moon Power Plant
Takto si NASA představuje, že by mohly vypadat zdroje energie pro osady na Měsíci a na Marsu.

Vítězné nabídky pro tuto zakázku podaly společnosti Lockheed Martin, Westinghouse a IX (společný podnik společností Intuitive Machines a X-Energy). Každý z nich bude spolupracovat s několika partnery na vývoji svých systémů, které budou pro účely splnění této konkrétní zakázky pouze „počátečními koncepty“, a každý z nich obdrží na svou práci, která by měla trvat přibližně 12 měsíců, zhruba 5 milionů dolarů.

Podle NASA čelí „vesmírná“ energetika stejným výzvám jako ta pozemská. Zdroje energie by měly být snadno dostupné, bezpečné a hlavně spolehlivé, protože náš život čím dál tím víc závisí na nepřerušovaných dodávkách. Není tak vyloučeno, že výzkum v této oblasti může prospět nejen cestám do vesmíru, ale i naší pozemské existenci. NASA rovněž poznamenává, že práce provedená v rámci této zakázky by mohla mít v budoucnu další využití pro pohonné systémy kosmických lodí s dlouhým doletem pro průzkum hlubokého vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze