NASA se pokouší opravit Voyager 1, aby opět vysílal správná data

NASA se pokouší opravit Voyager 1, aby opět vysílal správná data
Fotografie: NASA
  • Voyager 1 je od Země vzdálen 23,3 miliardy kilometrů a doručení zprávy trvá dva dny
  • Přístroj, který udržuje kosmickou loď ve správné orientaci a anténu nasměrovanou k Zemi, neuvádí správná data
  • Ačkoliv NASA věří, že problém vyřeší, kosmická loď nemůže fungovat věčně kvůli ubývající energii

NASA v polovině května zjistila, že vesmírná loď Voyager 1 zasílá na Zem nesmyslná data a neshodují se s tím, co se opravdu na palubě lodi odehrává. Kosmická loď funguje, ale je zmatená ohledně její polohy ve vesmíru. Oprava však bude ze Země náročná – Voyager 1 se nachází od Země 23,3 miliardy kilometrů a odeslání zprávy trvá zhruba dva dny, což představuje obrovské prodlevy v komunikaci. „Představte si, že máte rozhovor s někým, komu můžete říct každý den jen jedno slovo a ozvat se jen každý druhý den. To je druh diskuze, kterou vedeme,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro ředitelství vědeckých misí.

Podle space.com problém pochází z přístroje AACS (Attitude Articulation and Control System), který udržuje kosmickou loď ve správné orientaci již 45 let a obstarává anténu nasměrovanou přesně na Zemi, což s ní umožňuje komunikovat a zasílat potřebná data. Aktuálně však informace neodrážejí to, co se na palubě skutečně děje. Zurbuchen věří, že tým Voyageru záhadu vyřeší a že to ještě není konec mise. Zároveň však poznamenal, že kosmická loď nemůže pokračovat v komunikaci věčně. Kvůli rozpadu jaderného zdroje energie Voyager funguje v mnohem nižších teplotách, než pro které byl navržen.


Mise Voyager 1 byla zahájena v roce 1977 a měla trvat 5 let. Při vypouštění tým využil speciálního uspořádání planet, což umožnilo kosmické lodi se „vystřelovat“ pomocí gravitace z jedné planety ke druhé. Voyager 1 byl první kosmickou lodí, která vstoupila do mezihvězdného prostoru. Mimo Sluneční soustavu vstoupila již v roce 2012 a jedná se o nejvzdálenější kosmickou loď vyslanou ze Země. Téměř zároveň byla vyslána do vesmíru i kosmická loď Voyager 2, která se aktuálně taktéž nachází v mezihvězdném prostoru, kam vstoupila v roce 2018. Jejich původním cílem bylo studování Jupitera, Saturnu a jeho prstenců + měsíců obou planet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze