NASA testuje technologii, která detekuje turbulence na míle daleko

NASA testuje technologii, která detekuje turbulence na míle daleko
Fotografie: NASA
  • Tato technologie může zabránit mnoha katastrofám
  • Infrazvukový mikrofon se speciální membránou umí rozeznat turbulence čistého vzduchu

Vše v naší atmosféře může vydávat zvuky. Samotný zvuk je bohužel to jediné, co jsme schopni slyšet. Existuje ale i akustické vlnění neboli infrazvuk, jehož frekvence je tak nízká, že ho lidské ucho není schopné zaznamenat. Náhlé turbulence, které jste mohli zažít při cestování letadlem, se nazývají turbulence čistého vzduchu. Jedná se o turbulentní pohyby vzdušných hmot za nepřítomnosti jakýchkoli vizuálních stop, kterými jsou například mraky. Z tohoto důvodu mohou snadno způsobit leteckou katastrofu.

I přestože nejsou vizuálně detekovatelné, tak mají jednoznačný infrazvuk. Vědci Qamar Shams a Allan Zuckerwar z výzkumného ústavu NASA Langley Research Center ve Virginii si tuto skutečnost uvědomili a došlo jim, že pokud budou piloti schopni detekovat turbulence čistého vzduchu na základě infrazvuků dříve, než se do turbulencí dostanou, tak mohou problémům předejít a vybrat si alternativní trasu.


Jejich experimenty započaly už v roce 2007, ale již v počátcích zjistili, že běžný mikrofon není schopen infrazvuky detekovat kvůli jiným vysokofrekvenčním zvukům. Rozhodli se tedy vyvinout vlastní infrazvukový mikrofon se speciální membránou, který by tyto nízké frekvence dokázal s přesností rozeznat. Jeden z testů prokázal, že je zařízení schopné detekovat turbulence z více než 300mílové vzdálenosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze