Nejen COVID-19, ale i klimatické změny vážně ohrožují naše zdraví

Nejen COVID-19, ale i klimatické změny vážně ohrožují naše zdraví
Fotografie: esa.int
  • Vysoké teploty ohrožují zdraví lidí po celém světě
  • Nová studie by do budoucna mohla zabránit velkému počtu úmrtí

Nebezpečně vysoké teploty ohrožují zdraví lidí po celém světě. Rozsáhlá zpráva o zdraví a změně klimatu zveřejněná v lékařském deníku The Lancent uvádí, že počet úmrtí starších lidí v souvislosti s klimatickými změnami vzrostl mezi roky 2000 – 2018 o téměř 54 %. Na této zprávě pracovala více než stovka odborníků. Během briefingu požádali novináři lékaře, aby porovnali tyto výsledky s letošní pandemií COVID-19. „Byl to opravdu, opravdu těžký rok. Vidíme opravdu katastrofické dopady, které nás velmi znepokojují.“ řekl Jeremy Hess, lékař urgentní medicíny a spoluautor studie. Lékaři se obávají, že problémy spojené se změnami klimatu by mohly v budoucnu zatížit nemocnice.

„Opravdu prosíme lidi, aby se poučili z našich letošních zkušeností a všichni jsme se snažili vyhnout tomu nejhoršímu. Nechceme, aby byl náš systém zdravotní péče přemožen změnou klimatu a víme, co musíme udělat, abychom to zastavili,“ řekl Hess. Zpráva popisuje nejenom zdravotní hrozby, které by mohly ohrozit celý svět v důsledku změn klimatu, ale také informuje o tom, kolik životů si extrémní teplo vyžádalo. V roce 2018 se počet úmrtí z důvodů extrémních veder vyšplhal až na 296 tisíc, a to pouze u monitorované skupiny lidí nad 65 let.


Studie zveřejněná na ScienceAdvances ukázala, že opatření v oblasti změny klimatu mohou zachránit tisíce životů. „Nechceme litovat, že jsme neudělali vše, co jsme mohli, abychom zabránili tomu, o čem víme, že přichází. Proto prosíme, abychom všichni naslouchali vědě. Nechte se vést vědou a zabraňte nejkatastrofičtějším následkům, které by nás mohly potkat, pokud něco neuděláme,“ říká Renee Salas, lékařka urgentní medicíny.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Aha... A já myslel, že lidé jsou přizpůsobiví a proto trvale obydleli jak pouště, tak místa za polárním kruhem. Chcete říct že eskymák důchodového věku přestěhovaný do našeho mírného pásu umírá na prehřátí, zatímco Egypťan uvyklý na 50stupňová horka u nás umrzne? Jestli to má vzbudit strach z přehřátí, úpalu a úžehu tak OK, ale to není novinka, to je tu s námi odjakživa (a ti z rozumem tomu umějí lehce předcházet, ti hloupí dřív zemřou na přechodu nebo na dehydrataci). Chce to mozek místo slepé důvěry ekopavědcům, a na stará kolena choďte klidně dál do sauny - nezabije vás to pokud jste fit a nedáte si tam v 90°C hodinku šlofíka ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze