Nejstarší džíny na světě se vydražily za necelé 3 miliony korun

Nejstarší džíny na světě se vydražily za necelé 3 miliony korun
Fotografie: unsplash.com
  • Bílé hornické kalhoty byly nalezen v potopeném kufru ve vraku lodi z roku 1857
  • Džíny se v on-line aukci vydražily za 114 tisíc dolarů
  • Tyto kalhoty by mohly být ranou verzí ikonických džín Levi's

Jeden pár pánských pracovních kalhot, který experti označili za nejstarší známé džíny na světě, byl vyloven z potopeného kufru ve vraku lodi z roku 1857 u pobřeží amerického státu Severní Karolína a nyní se vydražil za neuvěřitelných 114 tisíc dolarů (přibližně 2,6 milionů korun). Aukce se konala v Renu v Nevadě na západě USA on-line 3. prosince 2022.

Čas a voda sice zanechaly na kalhotách výrazné stopy, stále ale vypadají velice zachovale. Podle theguardian.com se jednalo o bílé, těžké hornické kalhoty s poklopcem na pět knoflíků, které byly mezi 270 artefakty z doby zlaté horečky. Podle společnosti Holabird Western Americana Collections se všechny dohromady prodaly za téměř milion dolarů (22,8 milionů korun). Není zcela jasné, zda mají džíny nějaké vazby s otcem moderních džín Levim Straussem. Tyto kalhoty by ale mohly být ranou verzí toho, co se stalo ikonickým.


Bez ohledu na jejich původ nelze popřít, že kalhoty byly vyrobeny předtím, než se loď SS Central America 12. září 1857 potopila během hurikánu. Posádka lodi začala svou plavbu v San Franciscu a měla doplout do New Yorku přes Panamu. A nic nenasvědčuje tomu, že by existovaly starší pracovní kalhoty z doby zlaté horečky.

„Tyto hornické džíny jsou jako první vlajka na Měsíci, historický okamžik v historii,“ uvedl Dwight Manley, řídicí partner společnosti California Gold Marketing Group, která artefakty vlastní a věnuje do aukce. Kalhoty byly nalezeny v kufru Johny Dementa, který pocházel z Oregonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze