Největší projekt energetických úspor v ČR proběhne na kolejích ČVUT

Největší projekt energetických úspor v ČR proběhne na kolejích ČVUT
  • Koleje ČVUT projdou technologickou modernizací ve spolupráci s ČEZ ESCO
  • Jedná se o největší projekt energetických úspor na území ČR
  • Celý vyjde na 220 milionů korun a uspořit by se mělo až 26 % stávajících nákladů na energie a vodu

Pokud jste někdy zavítali na nějaké vysokoškolské koleje, víte, že někdy se může jednat o docela nepěkný zážitek, občas si i člověk řekne, jak je možné, že se o prostory nikdo nestará a nerenovuje. Pravda je, že peníze na opravu takového objektu se těžko shánějí. Proto se ČVUT spojilo s ČEZ ESCO a vytvořili spolu největší projekt podobného druhu v ČR. Univerzita by tak měla uspořit 20 miliónu korun a 4 125 tun CO2 ročně. Krásná ukázka toho, že nejen automobilový průmysl má co dočinnění se znečištěním vzduchu.

ČVUT je jedna z největších univerzit u nás a mezi jejich areály najdeme i historické budovy, proto je projekt celkově finančně náročný, protože tyto domy většinou spotřebují hodně energie a jejich rekonstrukce bývá často zdlouhavá a komplikovaná. Nicméně takový projekt přináší hodně výhod, hlavní z nich je úspora až 26 % stávajících nákladů na energii a vodu. Spolu s rekonstrukcí technické infrastruktury se počítá i například s velmi potřebnou výměnou oken u jednotlivých pokojů studentů.

Projekt je také reakcí na aktuální dění v EU. Ta si totiž stanovila cíl do roku 2030 snížit spotřebu energií o 32,5 % kvůli současné a plánované klimatické politice. Zajímavé je, že při využití projektů EPC dodavatel smluvně ručí za dosažení úspor, jinak rozdíl musí sám doplatit. Zákazník, v tomto případě ČVUT, pak nemusí nic platit ze svého rozpočtu, náklady na instalaci se postupně splácí z úspor energie.

ČVUT má jedny z největších kolejí u nás. Jmenovitě to jsou Koleje Strahov, Hlávkova kolej, Koleje Podolí, Masarykova kolej, Sinkuleho kolej, Dejvická kolej, Kolej Orlík a Kolej Bubeneč. Obsazenost je většinou nad 7 500 ubytovaných. Projekt jejich revitalizace bude stát 220 milionů korun bez DPH. Z toho třetina investice, 67 milionů, bude hrazena z dotace z programu OPŽP.

Trvání projektu má být 11 let, z toho realizován bude v 9 areálech a 30 objektech. Vymění se tak například 16 838 svítidel, 23 zdrojů tepla o celkovém výkonu 8 850 kW, instaluje se dohromady 5 766 šetřících prvků na vodě a proběhne rekonstrukce vzduchotechniky o objemu 116 000 m3 vzduchu za hodinu. Úspora tepla by měla dosáhnout 23,5 TJ, elektřiny 2,3 GWh a vody 71 500 metrů krychlových.
tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze