Netatmo Smart Smoke Alarm
test

Netatmo Smart Smoke Alarm

Hoříte zvědavostí?

Máte strach, že v době vaší nepřítomnosti propukne doma požár? Můžete si zakoupit jednoduchý hlásič, který o kouři informuje, ovšem pokud nejste doma, je tak trochu k ničemu. Existují však i chytré alternativy, které lze pomocí Wi-Fi připojit k domácí síti. Díky tomu máte přehled o všem klidně i na druhé straně zeměkoule. Dnes se na jedno takové zařízení od značky Netatmo podíváme.

Před pár dny jsme pro vás otestovali chytrý detektor oxidu uhelnatého, který si od nás spíše než doporučení k nákupu vysloužil nařízení k nákupu. Od stejné značky se dnes podíváme na detektor kouře, který je neméně důležitou součástí zabezpečení vašeho domova.

Netatmo Smart Smoke Alarm je chytrý alarm, který se díky Wi-Fi a Bluetooth dokáže připojit k vašemu smartphonu, nabídne napojení na Apple HomeKit a potěší i neutrálním designem, který ostudu rozhodně neudělá. Jak ale funguje? A je stejně důležitý jako detektor oxidu uhelnatého? To prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Netatmo Smart Smoke Alarm

Rozměry 115 × 115 × 44 mm
Hmotnost 255 gramů
Ovládání aplikace Domácnost a Netatmo Security
Komunikace Bluetooth BLE, Wi-Fi
Alarm ano, 85 dB
Vizuální upozornění ano, LED
Napájení baterie s životností až 10 let
Cena cca 2 600 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Součástí balení je kromě čidla také nástěnný držák, dvě hmoždinky, dva šroubky a dokumentace. K instalaci tak potřebujete jen tužku a vrták, případně silnou oboustrannou lepící pásku, která čidlo udrží. Takto jsem čidlo instaloval já, jen je nutné myslet na celkovou hmotnost okolo 500 gramů. Levnější pásky by nemusely tíhu udržet a celé čidlo by se mohlo případným pádem vážně poškodit.

Líbilo se nám
  • do začátku vše potřebné

Konstrukční zpracování: záchranné kolo

Produkty od Netatma jsou vcelku snadno rozpoznatelné, designová linka použitá u Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm byla aplikována i na Netatmo Smart Smoke Alarm, ovšem s tím rozdílem, že se liší tvarově i rozměry. Jde o přerostlý puk z matného plastu s rozměry 115 × 115 × 44 mm a hmotností zhruba 500 gramů, avšak včetně baterií. Baterie nelze vyměnit (i když je v útrobách senzoru vidíte), brání v tom plastové záslepky, ovšem Netatmo uvádí, že při běžném používání vydrží až 10 let, tedy stejně jako v případě čidla oxidu uhelnatého. Nezbývá než Netatmu věřit, za pár let si možná k dnešní recenzi napíšeme aktualizaci.

Netatmo Smart Smoke Alarm

Na přední straně zaujme logo společnosti. Jako tlačítko slouží celá vrchní plocha, na kterou lze zatlačit. Pochopitelně slouží k utlumení alarmu v případě detekce kouře. Pod nenápadnými výřezy se nachází i LED (červená a modrá), která informuje o různých činnostech – například červená „problikne“ jednou za 10 sekund, aby informovala, že čidlo funguje správně.

Optický senzor
Jakmile se dostane kouř do průchodů senzoru, infračervený paprsek je částečky plynu rozptýlen a narazí na světelný receptor fotodiody. To následně spustí alarm.

Stejně jako senzor oxidu uhelnatého má i senzor kouře výkonný alarm, který se dokáže rozeznít až 85 dB. Netatmo Smart Smoke Alarm využívá fotoelektrický (optický) senzor. Jakmile kouř pronikne průduchy do senzoru, rozptýlí paprsek infračerveného světla, který dopadne na světelný receptor fotodiody. Optické senzory jsou méně náchylné na plané poplachy vyvolané například výpary z vaření. Přesto Netatmo nedoporučuje umisťovat senzor právě do kuchyně a koupelny kvůli možné kondenzaci.

Design neurazí.

Na zadní straně je tradičně QR kód pro naskenování do aplikace Domácnost a také speciální závit, díky kterému lze čidlo nainstalovat, typicky na strop. Částečně lze vidět i vnitřnosti senzoru, dvě baterie a nachází se zde i „resetovací lžička“, tedy tlačítko, které svým tvarem připomíná právě lžičku.

Netatmo Smart Smoke Alarm

Jak už jsme zmínili, alarm lze na strop připevnit pomocí šroubků, případně pomocí oboustrannou pásky. Osobně mohu doporučit i tuto variantu, po nalepení čidlo drží na stropě již více než měsíc bez jakékoliv snahy se odlepit. S designem i provedením alarmu jsme spokojeni, nejde o žádný designový šperk, ovšem ostudu neudělá.

Líbilo se nám
  • rozumné rozměry
  • informativní LED
  • hlasitý alarm
  • snadný reset

Párování a aplikace: vcelku snadné

Párování je zajištěno pomocí aplikace Netatmo Security, kam se přidává například i detektor oxidu uhelnatého. Pokud máte iOS, je důležité naskenovat QR kód, díky kterému se čidlo přidá do aplikace Domácnost. Následně vás aplikace vyzve k tomu, abyste čidlo přihlásili k Wi-Fi, je tedy důležité zajistit, aby v místě, kam čidlo instalujete, bylo dobré pokrytí. Výhodou je, že k detektoru kouře nepotřebujete dokupovat žádnou centrální jednotku. Jakmile zajistíte vhodné podmínky a čidlo nainstalujete na strop, můžete se pustit do prozkoumávání aplikací Domácnost a Netatmo Secure.

Netatmo Secure

Z Domácnosti můžete zjistit, zda je čidlo aktivní a zda detekuje kouř. Přímo z aplikace Domácnost lze nastavit i automatizace, například takovou, že v případě detekce kouře se spustí vybraná scéna. Pozor, i když je čidlo vybaveno Wi-Fi, se smartphonem a aplikací Domácnost Netatmo Smart Smoke Alarm komunikuje skrze Bluetooth. To znamená, že pokud nejste v dosahu Bluetooth (mobil nebo Domácí centrum v podobě Apple TV, Apple iPad, HomePod mini), aplikace vám sdělí, že je čidlo nedostupné. Jde o šetření energie, ne o chybu, což jsem si zpočátku myslel.

Pozor na umístění Domácího centra.

Nemáte Domácí centrum a Bluetooth nestačí? V takovém případě můžete čidlo kontrolovat skrze aplikaci Netatmo Secure. V případě aplikace Netatmo Secure postačí, aby bylo čidlo v dosahu Wi-Fi. Pokud by komunikace se smartphonem selhala, například z důvodu výpadku Wi-Fi, čidlo se v případě detekce kouře rozezní hlasitým alarmem (85 dB), dojde i k rozblikání červené LED na vrchní části detektoru.

Zajímá vás, co umí aplikace Netatmo Secure navíc? Konkrétně umí provést test alarmu, který je dobrý jednou za čas zopakovat. Test nelze provést na dálku, pouze v dosahu Bluetooth a pouze v případě, že je detektor umístěn ve stropním držáku. Aby bylo docíleno maximální bezpečnosti, čidlo dokáže samo sebe kontrolovat (funkce Auto-Check) a v případě, že by zjistilo jakýkoliv problém, skrze aplikaci vám pošle notifikaci. Dodáme, že umlčet alarm lze pouze skrze aplikaci Netatmo Secure, aplikace Domácnost jen zašle upozornění.

Netatmo Smart Smoke Alarm

Pokud by vás to zajímalo, do aplikace Netatmo Secure (Domácnost) lze přidat neomezený počet detektorů kouře, ovšem ty spolu nijak nekomunikují. Jinak řečeno, pokud se spustí jeden alarm, další se automaticky nespustí, samozřejmě pokud není kouř detekován ve více místnostech najednou.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • napojení na HomeKit
  • výstraha v podobě hlasitého alarmu
  • možnost utlumit alarm z aplikace

Zkušenosti: nezklamal nás

Detektor oxidu uhelnatého jsme samozřejmě netestovali tak, že bychom se cíleně snažili vzduch v místnosti zamořit smrtelně nebezpečnou koncentrací CO, ovšem kouřový alarm, to již vybízí k nějaké té kontrole, co myslíte? My jsme si připravili potřebné nástroje (karton, zápalky) a pustili se do práce. Alarm zaregistroval kouř během zhruba 10 sekund, v ten moment se rozezněl alarm a na smartphone dorazila notifikace. Rozhodli jsme se trochu naštvat i náš toustovač, který musel v rámci testu spálit topinky „do mrtva“.

Netatmo Smart Smoke Alarm

Zde byla detekce ještě rychlejší a během 5 sekund se alarm rozezněl hlasitým alarmem, notifikace dorazila prakticky okamžitě. Palec nahoru!

Líbilo se nám
  • rychlost detekce

Zhodnocení: na kolik si ceníte pocit bezpečí?

Pokud bychom se rozhodovali mezi nákupem Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm a Netatmo Smart Smoke Alarm a měli opravdu omezený rozpočet, volba by padla na Smart Carbon Monoxide Alarm. Jednoduše proto, že CO je mnohem nebezpečnější. Osobně bych však koupil oba produkty jako set. Pokud tak učiníte, Netatmo vám navíc dá i slevu zhruba 300 Kč. Investice ve výši 2 600 Kč se jednoznačně vyplatí, stejně jako v případě Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm jde o pojistku vaší bezpečnosti. Když k tomu přičtu napojení na HomeKit, snadnou instalaci i nastavení, nezbývá mi než alarm doporučit. A jak jsem již uvedl, ideálně jako set.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • rychlé reakce
  • kvalitní provedení
  • snadná instalace
  • napojení na HomeKit
  • přehledná aplikace
  • extrémní výdrž baterie (až 10 let)
  • Wi-Fi i Bluetooth Low Energy
Zápory
  • líbila by se nám černá varianta
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze