New York odhlasoval konec zemního plynu v nových budovách

New York odhlasoval konec zemního plynu v nových budovách
Fotografie: unsplash.com
  • Zákon bude platit pro nižší budovy od roku 2023, od roku 2027 pro všechny nově postavené
  • Město tak chce docílit snížení emisí skleníkových plynů

Rada města New York nedávno odhlasovala zákaz zemního plynu v nových budovách. Jak uvedl arstechnica.com, zákon zakazuje připojení zemního plynu a dalších zařízení na spalování ropy. Od roku 2023 se to bude týkat nových budov, které budou mít méně jak 7 pater, od roku 2027 se zákon bude vztahovat na všechny nově postavené budovy. Na současné budovy se opatření nevztahuje. Výjimku budou tvořit nemocnice, továrny, prádelny a komerční kuchyně.

New York není první město, které se pro tuto změnu rozhodlo. Mezi další města, která uzákonila podobné zákazy, patří Brookline ve státě Maine, Massachusetts, San Jose a další, avšak New York je z nich vůbec největší. Přibližně 40 % jeho emisí skleníkových plynů pochází z kotlů, pecí a ohřívačů vody. Nové budovy budou využívat tepelná čerpadla.


Ve městě je již několik plně elektrických budov a v roce 2024 má být dostavěna 44patrová věž čistě na elektřinu. Město k tomuto ráznému kroku přistoupilo kvůli snížení emisí. Jednou z hlavních složek zemního plynu je totiž metan. Jedná se o silný skleníkový plyn, který za posledních 20 let ohřívá atmosféru 86krát rychleji než oxid uhličitý.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze