Nová studie nabízí unikátní léčbu pro pacienty s HIV

Nová studie nabízí unikátní léčbu pro pacienty s HIV
Fotografie: pixabay.com
  • Vědci zkoumali bílé krvinky typu B a snažili se o to, aby při reakci na virus HIV vylučovaly protilátky
  • Genetickou úpravu B buněk provedli technologií CRISPR, která pomocí bakterií vyhledá vir a deaktivuje ho
  • Vědci doufají, že za pomoci stejného procesu by mohli do budoucna vyrobit lék na AIDS

Eurekalert.org nedávno zveřejnil studii, kterou provedli vědci z Tel Avivské univerzity v čele s doktorem Adi Barzelem. Zkoumala bílé krvinky typu B v těle pacienta tak, aby při reakci na virus vylučovaly protilátky proti HIV. Ačkoliv se díky podávaným lékům pacientům s HIV i AIDS mění toto onemocnění ze smrtelného na chronické, je ještě dlouhá cesta před tím, než bude možné pacienty zcela vyléčit.

B buňky jsou v těle zodpovědné za tvorbu protilátek proti virům a bakteriím. Jedná se o typ bílých krvinek, které se tvoří v kostní dřeni a poté se přemísťují do krevního a lymfatického systému. „Až doposud bylo jen několik vědců a mezi nimi i my, schopno zkonstruovat B buňky mimo tělo a v této studii jsme byli první, kdo to provedl v těle a přiměl tyto buňky generovat požadované protilátky. Genové inženýrství se provádí s virovými nosiči odvozenými z virů, které byly upraveny tak, aby nezpůsobily poškození, ale pouze vnesly gen kódovaný pro protilátku do B buněk v těle,“ uvedl doktor Barzel. Všechna zvířata, která byla léčbě podstoupena, na ni reagovala kladně a v krvi měla vysoké množství protilátek.

Genetickou úpravu provedli vědci pomocí technologie CRISPR, která je založena na bakteriálním imunitním systému proti virům. Tyto bakterie jsou schopny lokalizovat viry a deaktivovat je. „Začleňujeme schopnost CRISPR řídit zavedení genů do požadovaných míst spolu se schopnostmi virových přenašečů přivést požadované geny do požadovaných buněk. Jsme tedy schopni inženýrství B buněk uvnitř pacientova těla,“ vysvětlil použití CRISPR v praxi doktorand Alessio Nehmad, který se na studii podílel.


Vědci také uvedli, že aktuálně neexistuje žádná genetická léčba pro AIDS, což otevírá mnoho možností dalším výzkumům. „Vyvinuli jsme inovativní léčbu, která může virus porazit jednorázovou injekcí, s potenciálem přinést obrovské zlepšení stavu pacientů. Když se upravené B buňky setkají s virem, virus je stimuluje a povzbuzuje k dělení, takže k boji využíváme samotnou příčinu nemoci,“ řekl doktor Barzel. Zároveň uvedl, že doufá, že na základě této studie by mohli stejným způsobem do několika let vyrobit lék na AIDS, případně i jiné virové onemocnění, jako je například rakovina děložního čípku či krku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze