Nový flexibilní a rozpustný implantát zmírňuje bolest bez léků

Nový flexibilní a rozpustný implantát zmírňuje bolest bez léků
Fotografie: unsplash.com
  • Tým výzkumníků vyvinul implantát, který pomocí ochlazení daného nervu přestane vysílat signály bolesti do mozku
  • Implantát využívá odpařování ke zchlazení nervu a po několika dnech či týdnech se rozpustí
  • Nejvhodnější bude pro pacienty po operaci, kdy se implantát vloží přímo při operaci a nebude potřeba žádný další zákrok

Po zranění/operaci se velmi často využívají k potlačení bolesti analgetika, a to jak ve formě léků, tak lokálních injekcí. Tým výzkumníků pod vedením Nortwestern University zveřejnil na science.org studii o malém flexibilním implantátu, který zmírňuje bolest bez použití léků – je plně rozpustný a biokompatibilní. Jemně obtočí nervy, pomocí chladu dojde k znecitlivění, a tím i k blokaci signálu bolesti do mozku. Externí pumpa navíc umožní uživateli snížit/zvýšit intenzitu. Jakmile již není implantát potřeba, vstřebá se přirozeně do těla, takže není nutný žádný chirurgický zákrok.

Vědci jsou přesvědčeni, že bude nejlepší pro pacienty, kteří podstoupili operaci/amputaci, kde se běžně nasazují analgetika. Chirurgové by mohli implantovat zařízení během operace a pacient by nemusel potřebovat léky. „Přestože jsou opioidní analgetika extrémně účinná, jsou také extrémně návyková. Tato technologie využívá mechanismy, které jsou do jisté míry podobné těm, které způsobují necitlivost vašich prstů, když je zima. Náš implantát umožňuje, aby byl tento efekt vytvořen programovatelným způsobem, přímo a lokálně na cílené nervy, dokonce i hluboko v okolních měkkých tkáních,“ řek John A. Rogers z univerzity, který vývoj implantátu vedl.


Nové zařízení využívá jednoduchou chemickou reakci – odpařování. Implantát obsahuje chladící kapalinu, která se odpařuje v konkrétním místě. „Jak ochlazujete nerv, signály, které procházejí nervem, se zpomalují a zpomalují – nakonec se úplně zastaví,“ řekl spoluautor studie Dr. Matthew MacEwan. Dodal také, že se ve studii zaměřovali zejména na periferní nervy, které spojují mozek s míchou se zbytkem těla a navozením chladivého efektu mohou měnit signály bolesti. Implantát obsahuje drobné mikrofluidní kanálky pro navození chladícího efektu. Jelikož nadměrné chlazení by mohlo nerv poškodit, doba trvání a teplota musí být přesně řízena.

Implantát je tlustý jako list papíru a všechny součásti jsou biokompatibilní a přirozeně se vstřebávají do tělesných tekutin během několika dnů až týdnů. V nejširším místě má pouhých 5 milimetrů a jeden konec je zatočený tak, aby měkce ovinul daný nerv bez nutnosti stehů. To umožňuje ochladit pouze nerv, který přenáší bolest, a ostatní ponechat bez zásahu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze