Nový projekt navrhuje postavit kolem Burdž Chalífi 550 metrů vysoký prstenec

Nový projekt navrhuje postavit kolem Burdž Chalífi 550 metrů vysoký prstenec
Fotografie: Pictown/Znera Space
  • Futuristický projekt pochází od zakladatelů firmy Znera Space
  • Prstenec by měl mít obvod tři kilometry
  • Stavba je navržena tak, aby byla soběstačná a udržitelná

Architektonická firma Znera Space navrhla projekt nazvaný Downtown Circle, který by změnil panorama Dubaje. Jednat by se mělo o 550 metrů vysoký prstenec, který bude postaven okolo Burdž Chalífi – navíc má být udržitelný a soběstačný. Obvod prstence by měl mít tři kilometry, což by stačilo k pokrytí celého centra Dubaje. Uvnitř by se nacházely jak domy, tak veřejné, obchodní i kulturní prostory.

Projekt navrhli a vypracovali během pandemie COVID–19 samotní zakladatelé Znera Space Najmus Chowdry a Nils Remess, kteří se zaměřují na experimentální architekturu a enviromentální problémy. „Konceptem bylo vertikální město. Když COVID–19 zasáhl, hodně jsme přemýšleli, jak můžeme věci změnit a jak můžeme vytvořit lepší městské plánování. Podívali jsme se na aspekty, jako je likvidace odpadků, produkce potravin, dopravní problémy a znečištění. Dali jsme všechny tyto věci dohromady a přišli s konceptem,“ uvedl Remess pro thenationalnews.com.


Downtown Circle by byl postaven na celkem pěti sloupech zapuštěných do země. Samotný kruh by obsahoval dva prstence, které by byly spojeny zeleným pásmem pojmenovaným Skypark – ten by navíc propojoval mezi sebou jednotlivá poschodí. Skypark by kromě zeleně obsahoval i bažiny, vodopády, tropickou vegetaci a sloužil tak jako „plíce“ Downtown Circle. V návrhu nechybí ani sběr dešťové vody, solární energie, systém na ukládání uhlíku a filtrace znečišťujících látek ze vzduchu.

Pro přemísťování v rámci prstence byla navržena po vnějším obvodu tramvaj, která by byla schopná jet rychlostí až 100 km/h. Downtown Circle by se tak stal samostatně udržitelným městem ve městě. „Naší rolí jako architektů je přicházet s těmito nápady. Chceme, aby to lidé komentovali, kritizovali, aby viděli, jak můžeme přemýšlet o budování topografií,“ řekl Chowdry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze