Nový satelit bude monitorovat sladkou vodu po celém světě

Nový satelit bude monitorovat sladkou vodu po celém světě
Fotografie: unsplash.com
  • Satelit by měl být vypuštěn v listopadu
  • Jeho hlavním úkolem bude měření hloubky a rozlohy jezer a řek
  • Pomocí přístroje KaRIN poskytne častější informace o vodních plochách, než dokáží dnešní satelity

NASA ve spolupráci s Francouzskou národní vesmírnou agenturou (CNES), Kanadskou vesmírnou agenturou a Britskou vesmírnou agenturou vypustí ke konci tohoto roku satelit Surface Water and Ocean Topography (SWOT), který bude měřit více než 95 % jezer, řek i nádrží na Zemi. Doposud nejsou u některých důležitých zdrojů sladké vody prováděna měření a nový satelit pomůže problém vyřešit. Aktuálně se satelit dokončuje ve francouzském Cannes a vypuštění se plánuje na letošní listopad z Vandenbergovi vesmírné základny v Kalifornii.

SWOT bude mít za úkol například měření vodních útvarů, jako jsou víry. Nad oceánem bude schopný zaměřit vír o průměru menším než 100 kilometrů, což předchozí satelity nebyly schopné vidět. Také změří všechna jezera na Zemi, která mají rozlohu alespoň 6 hektarů, a řeky o šířce 100 metrů a více. „Současné databáze mohou obsahovat informace o několika tisících jezer po celém světě, SWOT posune toto číslo na 2 až 6 milionů,“ řekl Tamlin Pavelsky, vedoucí vědy o sladkovodních vodách NASA pro SWOT.


Satelit bude schopný změřit hloubku i plochu vody, což umožní vědcům vypočítat, kolik sladkovodní vody se kde nachází a protéká. Sledování vody je velmi důležité, jelikož v rámci klimatických změn dochází k jejímu vyššímu odpařování. Vyšší teploty znamenají, že atmosféra pojme více vody (páry), to poté může způsobit silnější deště a bouřky v oblastech, které dříve nebyly zasaženy extrémním počasím.

Nový satelit bude měřit vodní plochy pomocí přístroje zvaného Ka-band Radar Interferometer (KaRIn). Ten bude odrážet radarové impulsy od hladiny vod a přijímat zpětný signál pomocí dvou antén, které jsou od sebe ve vzdálenosti 10 metrů, což umožní shromažďovat informace o přibližně 120kilometrovém pásu zemského povrchu. Vědci tak mohou v budoucnu pozorovat změny téměř všech vodních ploch i řek. NASA uvedla, že ačkoliv jsou aktuálně na oběžné dráze satelity, které ukazují, jak se v průběhu let mění řeky i jezera, SWOT bude data poskytovat častěji a u většího počtu vodních ploch.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze