Nový startup umožní cestování ve vozidle s rychlostí přesahující 1 000 km/h

1
Nový startup umožní cestování ve vozidle s rychlostí přesahující 1 000 km/h
Fotografie: TransPod
  • Kanadská společnost začne stavět ultravysokorychlostní systém pozemní dopravy
  • Plně elektrické vozidlo bude schopné jet rychlostí přes 1 000 km/h
  • První linka bude vedena mezi Calgary a Edmontonem v Kanadě

Kanadský startup TransPod sídlící v kanadském Torontu představil nový ultravysokorychlostní systém pozemní dopravy, kterým chce změnit rychlost cestování. Díky plně elektrickému vozidlu FluxJet se bude navíc jednat o čistou energii bez fosilních paliv. Společnost uvedla, že vozidlo je v podstatě hybridem mezi letadlem a vlakem a v některých částech se bude moci pohybovat rychlostí přesahující 1 000 km/h, což je rychleji než proudové letadlo a třikrát rychleji než vysokorychlostní vlak.

FluxJet bude provozován na lince TransPod Line, která povede přes velká města a umožní rychlé a cenově dostupné cestování. Vybudování linky, která spojí města Calgary a Edmonton v Kanadě, bude stát 18 miliard dolarů (431 miliard korun) a nabídne až 140 000 pracovních míst. Jakmile bude linka uvedena do provozu, cesta bude stát přibližně o 44 % méně než letenka a zároveň by mělo dojít ke snížení emisí CO2 o 636 000 tun ročně. „Všechna tvrdá práce za posledních několik let vedla k tomuto milníku. Technologie je osvědčená a máme důvěru investorů, vlád a partnerů, že budeme pokračovat v úsilí o efektivní předefinování dopravy,“ řekl Sebastien Gendron, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti TransPod.


FluxJet je spojením vědeckého výzkumu, průmyslového rozvoje a masivní infrastruktury, která řeší potřeby cestujících a snižuje naši závislost na dálnicích a fosilních palivech,“ řekl Ryan Janzen, spoluzakladatel a technický ředitel TransPod. Cílem společnosti založené v roce 2015 je vybudovat systém pozemní dopravy, který bude spojovat města vysokorychlostní dopravou a zároveň bude cenově dostupný a ekologicky udržitelný.