O vakcínu Novavax není v Evropě takový zájem, jaký se původně očekával

O vakcínu Novavax není v Evropě takový zájem, jaký se původně očekával
Fotografie: unsplash.com
  • Více než 85 % dospělých z 27 zemí EU dostalo alespoň jednu dávku některé z vakcín proti koronaviru
  • Téměř dvě třetiny z nich se také nechaly přeočkovat
  • Proteinová vakcína Novavax měla podpořit zájem o očkování proti koronaviru mezi lidmi, kteří s ním váhali

Poptávka po vakcíně proti COVID-19 od americké biotechnologické firmy Novavax v zemích Evropské unie byla nízká. To snižuje naději, že se jí nechají naočkovat lidé, kteří mají k vakcínám negativní postoj. Více než 85 % dospělých z 27 zemí EU dostalo alespoň jednu dávku některé z vakcín proti koronaviru a téměř dvě třetiny z nich se také nechaly přeočkovat. Podle reuters.com ale stále nejsou naočkovány desítky milionů lidí po celé Evropě.


Očekávalo se, že nejnovější schválená vakcína Nuvaxovid přesvědčí některé skeptiky, protože je na rozdíl od ostatních proteinová. Od začátku března až doposud bylo v Německu podáno téměř 90 tisíc dávek vakcín proti COVID-19 denně, ve většině případů se jednalo o druhé nebo třetí dávky. Pouze 3 % z těchto podaných dávek tvořila vakcína Novavax. Do země přitom byly dodány 2 miliony dávek této vakcíny. Podobná situace je v Itálii, kde bylo podáno 16 tisíc dávek Novavaxu od zavedení 28. února 2022. Firma do Itálie dodala milion dávek.

Novavax uvedl, že jeho proteinová vakcína měla podpořit zájem o očkování proti koronaviru mezi ty, kteří s ním váhali. „Naděje, že by vakcína mohla přesvědčit neočkované, je pryč. Bohužel nedochází k žádnému nárůstu počtu nově očkovaných lidí,“ uvedl jeden ze zakladatelů GIMBE Foundation Nino Cartabellotta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze