Omikron tvoří v Česku přibližně 50 % případů

Omikron tvoří v Česku přibližně 50 % případů
Fotografie: unsplash.com
  • Do konce ledna může být denní přírůstek nově nakažených i 200 tisíc
  • Nejvíce nakažených variantou omikron je v Praze
  • Omikron se zdá klinicky příznivější než delta

Podle nejnovější analýzy dat od výrobce PCR testů DIANA Biotechnologies již dosahuje podíl varianty omikron v ČR přibližně 50 % a její stoupající výskyt se v několika dnech projeví nárůstem celkového počtu nově nakažených. Rychlé šíření varianty omikron pravděpodobně povede k tomu, že vrcholu epidemie dosáhneme již koncem ledna a denní počet nakažených nemocí COVID-19 dosáhne násobků dosavadního maxima.


„Naše nejnovější data pocházejí od vybraných partnerských laboratoří aktuálně pokrývajících téměř pětinu PCR testů v ČR. Díky tomu je každý den vyhodnoceno na přítomnost varianty omikron až kolem 20 tisíc testů. Variantu sledujeme od druhé poloviny prosince a výsledky našich analýz ukazují prudký růst podílu nové varianty na celkovém počtu pozitivních případů ve všech sledovaných laboratořích. Průměrný podíl varianty omikron ve sledovaných laboratořích dosáhl k 4. 1. 2021 50 %, což znamená až 5 000 případů omikronu za den v celé ČR. Nevidíme už ani jednu laboratoř s podílem omikronu pod 20 % a naopak v Praze některé dosahují až 75 %,“ uvedl Václav Navrátil, CEO a vědecký ředitel DIANA Biotechnologies.

„Určitou nadějí je, že omikron se zdá klinicky příznivější než varianta delta, a navíc se stále zvyšuje proočkovanost populace. Je proto možné, že i při takto velkém počtu nakažených bude méně obětí než v předchozích vlnách. Navíc při takto rychlém průběhu kritická situace potrvá kratší dobu a už začátkem března by se měl počet případů pohybovat maximálně v jednotkách tisíc, ale spíše stovkách denně,“ uvádí Martin Dienstbier, finanční a provozní ředitel DIANA Biotechnologies.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze