Omikronem se promoří celá Česká republika

Omikronem se promoří celá Česká republika
Fotografie: unsplash.com
  • Ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý řekl, že zkrácení karantény a izolace je chyba
  • Proces promořování již nejde zastavit
  • Prodělání varianty delta nechrání před nákazou omikronem

Ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý v rozhovoru pro ČTK uvedl, že se variantou promoří celá republika. Tento proces již nejde zastavit. Podle jeho názoru je zkrácení karantény a izolace na pět dnů chyba. Šerý řekl, že omikron převládne, stejně jako předchozí varianty.


„Lidé se vždy začnou ptát, co mají dělat, když už je pozdě. Když narazí Titanic do ledovce. To už se znovu stalo a znovu je pozdě,“ uvedl Šerý. Podle Šerého je ale chyba zkracovat izolaci a karanténu na pět dnů. To šíření omikronu nezastaví. „Pětidenní karanténa je v pořádku, ale pokud budeme pozitivně testované lidi po pěti dnech pouštět do práce, tak se to rozjede ještě mnohem více,“ dodal Šerý.

Prodělání varianty delta nechrání před nákazou omikronem. Naopak prodělání omikronu chrání před deltou a před ostatními variantami. Podle Šerého by mohlo aktuální promoření zajistit klidné léto. „Promořování ale s sebou přináší další varianty a vláda by už nyní měla nastavovat, jak využít to léto, aby se to tady na podzim a v zimě znovu nerozjelo. Je třeba zavčas nastavit záchyt lidí, kteří se vrací ze zahraničí a konečně softwarově posílit přetížená call centra,“ uvedl ředitel brněnské laboratoře.

Diskuze ke článku
Alois Lopata
Alois Lopata
Pan Šerý by se měl vzít za ruce s panem Kubkem, Smejkalem, Flegrem a dalšími covidebily a táhnout už konečně do řiti i s jejich pseudonemocí, jejímž jediným příznakem je, že nemá žádné příznaky. Jejich absurdní katastrofické předpovědi, že Vánoce budou tragické a na začátku ledna zkolabuje zdravotnictví a všichni umřeme, byly a jsou všem normálním lidem akorát pro smích. Bylo by vhodné, kdyby už konečně zrušili všechna ta nesmyslná opatření, která stejně nikdo nedodržuje, a dali lidem pokoj. Co se týče zkrácení izolace a karantény, tak to může zajímat leda nějaké ovce, co se do nějaké karantény nechají poslat. Já mám v telefenu hygienu blokovanou, takže mi můžou s nějakou karanténou leda tak vykouřit. A v zaměstnání ani nikde jinde se samozřejmě testovat nenechám, nejsem debil. Kdyby se tak chovali všichni, tak by bylo hnedle po pandemenci, ale jelikož část národa jsou vyplašené ovce, které sebou nechají orat, tak tu bude covid navždy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze