Orbital Reflector se stane již příští rok prvním vesmírným uměleckým dílem

Orbital Reflector se stane již příští rok prvním vesmírným uměleckým dílem
  • První vesmírnou „sochu“ má na svědomí oceňovaný geograf a umělec Trevor Paglen
  • Půjde o balón odrážející světlo na Zem, díky čemuž bude pozorovatelný z povrchu pouhým okem
  • Do nebes jej vynese raketa Falcon 9 od SpaceX a obíhat kolem Země bude jen dva měsíce
  • Následně se zřítí zpět do atmosféry a shoří

Do vesmíru se dostávají pravidelně různé objekty, avšak vždy jde o prostředky k výzkumu nebo o odpad z vesmírných misí. Pokaždé mělo tedy jejich vyslání nějaký praktický účel. Umělec Trevor Paglen to však chce změnit a již příští rok vyšle na nízkou orbitu Země vůbec první „vesmírné umělecké dílo“. Tím se má stát Orbital Reflector, který nemá vůbec žádný úkol, bude jen obíhat kolem Země, aby se na něj mohli lidé z jejího povrchu dívat.

Jde mi o to vytvořit abstraktní umělecké dílo připevněné k satelitu a povzbudit tak lidi, aby občas vzhlédli k obloze a popřemýšleli o nebi a vesmíru,“ pronesl oceňovaný geograf a umělec Trevor Paglen o svém projektu, jenž je částečně sponzorován Nevadským muzeem umění. Na svém Kickstarteru nás dále ujišťuje, že „Orbital Reflector je satelit, který nemá žádný komerční, vojenský nebo vědecký účel. Namísto toho bude veřejnou sochou, jež bude viditelná z povrchu Země bez použití teleskopu. Stane se tedy satelitem, který bude patřit všem..“

Samotná „socha“ má formu balónu a je vyrobena z tenkých a lehkých plátů materiálu podobného Mylarové fólii. Do 560 kilometrů nad povrch Země se dostane díky malému satelitu CubeSat, jenž vynese do nebes raketa Falcon 9 od SpaceX. Start by měl proběhnout z Vandenbergské letecké základny v Kalifornii na jaře příštího roku.

Orbital Reflector vesmírná socha/umělecké dílo

Po vynesení na oběžnou dráhu se Orbital Reflector nafoukne a začne každé tři hodiny kroužit kolem planety, načež se po zhruba dvou měsících zřítí zpět do atmosféry a shoří. Balón bude odrážet světlo na Zem, díky čemuž bude viditelný z jejího povrchu pouhým okem. Paglen se chce zároveň spojit s vývojáři aplikace Star Walk 2, která by posílala lidem upozornění, až by Orbital prolétal v jejich oblasti. Pohyb satelitu bude možné zároveň sledovat na stránkách orbitalreflector.com.

Dokonce i vědci pracující na projektu jsou z něj nadšení. Podle nich je velmi osvěžující a inspirativní pracovat na něčem, co je tak daleko od běžných vědeckých misí. Záměrem tvůrce je přitom opravdu pouze donutit obyvatele naší planety pohlédnout na nebe a zapřemýšlet nad sebou samým a svým místem ve vesmíru.

Zdroje: kickstarter.com, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze