Orion dnes opustí oběžnou dráhu Měsíce a vydá se k Zemi

Orion dnes opustí oběžnou dráhu Měsíce a vydá se k Zemi
Fotografie: NASA
  • Na oběžnou dráhu vstoupil 25. listopadu
  • Dnes večer zažehne motory, aby se vydal na cestu zpět na Zem
  • Nasa bude manévr vysílat online

Raketa Artemis odstartovala z Kennedyho vesmírného centra na Floridě 16. listopadu a po dobu své cesty zatím plní cíle na jedničku. Aktuálně se Orion nachází na retrográdní oběžné dráze Měsíce, kde také pokořil dosavadní rekord a dostal se nejdále od Země jako kosmická loď vytvořená pro lidskou posádku. Řídící tým Artemis se včera sešel, aby vyhodnotil dosavadní let a nařídil Orionu, aby opustil oběžnou dráhu a vydal se zpět k Zemi.

Na oběžné dráze se nachází od 25. listopadu a vstup proběhl hladce. Dnes večer ve 22:53 SELČ by se měl Orion začít vracet zpět. „Pokračujeme ve shromažďování dat z letových testů a snižujeme riziko pro let s posádkou,uvedl Mike Sarafin, manažer mise Artemis. 15. den letu provedl tým plánovanou úpravu trajektorie, aby snížil rychlost Orionu před odletem z oběžné dráhy.


Pro tento manévr využil Orion šest pomocných trysek, které jsou na evropském servisním modulu. Zážeh trval 95 vteřin a bylo při něm spotřebována více jak 2 500 kg pohonných látek. Servisní modul disponuje 33 různými typy motorů a slouží jako pohonná jednotka Orionu. Dodává mu také elektřinu, tepelnou regulaci i vzduch a vodu pro budoucí posádku. Tým se také rozhodl přidal další čtyři testovací cíle při zpáteční cestě na Zemi, aby získal ještě podrobnější data o schopnostech kosmické lodi.

Kde je Orion teď?


Aktuálně se Orion nachází cca 390 000 km od Země. Od Měsíce je vzdálen asi 84 000 km. NASA umožňuje sledování Orionu v reálném čase a večer poskytne i online vysílání, kde bude možné sledovat kosmickou loď, jak opouští retrográdní oběžnou dráhu Měsíce. Posledním a nejdůležitějším testem pak bude průlet zemskou atmosférou a dopad Orionu do Tichého oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze