Orion míří k Měsíci – mise Artemis pokračuje dle plánu

Orion míří k Měsíci – mise Artemis pokračuje dle plánu
Fotografie: NASA
  • Orion již druhý den cestuje na oběžnou dráhu Měsíce
  • Týmy provedly korekci trajektorie a byla aktivována technologie Callisto
  • Kosmická loď by měla k Měsíci dorazit 21. listopadu

Mise Artemis I odstartovala ve středu ráno, úspěšně tak započala cestu trvající necelých 26 dní, během nichž se kosmická loď Orion dostane k Měsíci, kolem kterého bude kroužit a pak se vrátí zpět na Zemi. Zatímco Orion je stále na své cestě k Měsíci, 10 CubeSatů, které byly umístěny v horním stupni rakety ICPS, jsou již rozmístěny na svých drahách. Letový kontroloři také pomocí kamer ověřili, zda se solární panely správně natáčejí při pohybu Orionu ke Slunci.

Včera Orion provedl pomocí trysek, které jsou umístěny na evropském servisním modulu, druhou korekci trajektorie. Modul bude sloužit především pro tyto úpravy. „Inženýři také zkalibrovali optický navigační systém a shromáždili snímky pomocí kamer kosmické lodi,“ uvedla NASA. Bylo aktivováno i užitečné zatížení Callisto od společnosti Lockheed Martin, která se spojila s Amazonem a Cisco, na palubu Orionu se tak dostala hlasová asistentka Alexa. Ta má demonstrovat, jak by komerční technologie mohly být užitečné pro astronauty, kteří budou cestovat do hlubokého vesmíru.


Kam Orion míří?


Jakmile se Orion dostane na retrográdní oběžnou dráhu Měsíce, v nejvzdálenějším bodě se bude od Měsíce nacházet přibližně 65 000 kilometrů – dál se zatím kosmická loď, která by byla schopna přepravovat astronauty – nedostala. Tato oběžná dráha je velmi stabilní a díky gravitační síle Země a Měsíce je pro udržení se na této oběžné dráze potřeba jen velmi málo paliva. NASA ji chce využít i pro vybudování stanice Gateway, která bude sloužit pro budoucí astronauty, jež budou dlouhodobě osidlovat Měsíc.

K Měsíci by měla kosmická loď Orion doletět v pondělí 21. listopadu a udělat první průlet. Nejdůležitější test ji však teprve čeká. Orion by se měl na Zemi vrátit dle NASA 11. prosince a průlet atmosférou musí proběhnout bezchybně, aby v další misi mohli v Orionu letět i astronauti. Po průletu atmosférou dopadne Orion do Tichého oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze