Orion se dnes vrátí zpět na Zemi, a uzavře tak misi Artemis I. Dívejte se online

Orion se dnes vrátí zpět na Zemi, a uzavře tak misi Artemis I. Dívejte se online
Fotografie: NASA
  • Orion dnes projde nejtěžší zkouškou, půjde o průlet atmosférou
  • Figuríny uvnitř kabiny otestují, zda je prostor bezpečný pro budoucí posádku
  • Orion dopadne do Tichého oceánu v 18:39 SELČ a NASA bude vše vysílat online

Dnes v podvečer se vrátí po 25 dnech kosmická loď Orion, která 16. listopadu vzlétla na nosné raketě Space Launch System (SLS) a směřovala k Měsíci. Po celou dobu probíhalo každodenní testování a kosmická loď pořídila i několik snímků, kde jde vidět Měsíc i Země najednou. Na oběžnou dráhu Měsíce Orion vstoupil 25. listopadu, kde o několik dní později překonal rekord a jako kosmická loď vytvořená pro lidskou posádku se dostal nejdále od Země. Oběžnou dráhu opustil 1. prosince a od té doby směřuje zpět na Zemi.


Ačkoliv se může zdát, že start byl nejdůležitějším a nejtěžším bodem celé mise Artemis I, tím nejdůležitějším testem je právě takzvaný splashdown, tedy dopad Orionu do Tichého oceánu. A narozdíl od startu, který byl několikrát zrušen a posouván kvůli zjištěným potížím, průlet atmosférou a dopad do vody je pevně daný. A na tento závěrečný test NASA nejvíce čeká, jelikož zjistí, zda je Orion připraven na lidskou posádku.

Figuríny plné senzorů


Na palubě Orionu je figurína Moonikin Campos, která má na sobě dva radiační senzory, jež budou měřit míru ozáření. Dále má také senzory za opěrkou hlavy a za sedadlem – ty po celou dobu měří vibrace. Má také nový skafandr, který budou astronauti při misích Artemis využívat. Pokud by došlo v kabině Orionu k poklesu tlaku, udržel by astronauty naživu až po dobu šesti dnů.

Kromě Moonikina jsou v Orionu další dvě torza těl. Ty jsou prošpikované dalšími senzory, které měří vše, co by mohlo astronauty ohrozit na životě. Na jednom z těl je i speciální vesta, která by měla astronauty od radiace ochránit ještě více. Očekává se, že figuríny zažijí při sestupu na Zemi až čtyřnásobek gravitační síly.

Jak bude návrat probíhat?


Na své cestě zpět bude Orion prolétat přes Van Allenovy pásy, což jsou pásy kolem naší planety obsahující radiaci, vesmírné záření z vnější galaxie a energetické částice produkované Sluncem během slunečních erupcí. Orion byl navržen tak, aby astronauty od záření ochránil a pro všechny případy má také úkryt, kam by se posádka mohla uschovat například před silnou sluneční erupcí.

Při průletu zemskou atmosférou bude muset Orion odolat asi 2 700 °C. Do atmosféry vletí v rychlosti asi 40 000 km/h a postupně bude zpomalovat pomocí jeho tepelného štítu a později pomocí jeho padáků, až na 32 km/h. Poté dopadne do Tichého oceánu. Po dopadu zůstane Orion stále zapnutý, aby týmy mohly dokončit veškeré testy. Pokud si nechcete nechat ujít dlouho očekávaný splashdown, NASA začne živé vysílání v 17:00 SELČ a samotný dopad do vody by měl proběhnout v 18:39.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze