Orion se dnes vydá na cestu zpět do Kennedyho vesmírného střediska

Orion se dnes vydá na cestu zpět do Kennedyho vesmírného střediska
Fotografie: NASA
  • Poté, co byl Orion vyloven z oceánu, se přemístil do Portlandu, kde bude jeho cesta pokračovat
  • V Kennedyho vesmírném centru bude posuzováno, jak celou misi zvládl
  • NASA také začne s testováním motorů pro raketu SLS pro další mise Artemis

Kosmická loď Orion přistála zpět na Zemi 11. prosince, kdy dopadla do Tichého oceánu. Po provedení posledních testů byla z vody vylovena a převezena do námořní základny v San Diegu. Orion bude dnes vyložen v Portlandu a poté se začne přemisťovat do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Ačkoliv mise Artemis I je oficiálně ukončena, pro Orion to zatím konec není.


Jakmile Orion dorazí do vesmírného centra, bude pečlivě prozkoumán a týmy posoudí, jak celou cestu vesmírem zvládl – zejména pak průlet atmosférou. Technici poté podle space.com z kapsle odstraní část hardwaru pro další použití při misi Artemis II. Tato mise je naplánována na rok 2024.

Testování motorů pro mise Artemis


Motory RS-25 budou pohánět raketu Space Launch System i při budoucích misích na Měsíc a NASA nyní zahajuje jejich testování. Zážeh zatím jednoho motoru by měl trvat 8,5 minuty a dělá se vždy ještě před zahájením certifikačních testů, aby bylo jisté, že je vše v pořádku. Pro každý let využívá raketa SLS kromě dalších posilovačů 4 motory RS-25. Testy těchto motorů se však budou týkat misí Artemis V a dále – pro Artemis I až IV NASA a společnost Aerojet Rocketdyne, která je dodavatelem motorů, již upravila celkem 16 zbývajících motorů.

Těšíme se na tento nadcházející zážehový test, abychom ověřili naši konstrukci, ale také abychom se ujistili, že máme co nejrobustnější motor,“ řekl Andy Ketchum, manažer testovacího a letového provozu Aerojet Rocketdyne RS-25. Motor bude po většinu doby testu pracovat na 111 %, což je stejné procento, jako potřebuje SLS pro start. Inženýři poté sníží výkon na 80 % a poté jej opět zvednou na 111 % a testování se ukončí. Veškerá testování motorů probíhají ve Stennisově vesmírném středisku v Mississippi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze