Orion – vesmírná loď, která vezme astronauty na Měsíc

Orion – vesmírná loď, která vezme astronauty na Měsíc
Fotografie: NASA
  • Kosmická loď nejdříve podnikne let bez posádky a vydá se 65 tisíc kilometrů za Měsíc
  • Hlavní konstrukci tvoří tlaková nádoba z hliníku, která je vzduchotěsná
  • Modul je potažen tepelným štítem, který vydrží i 2 700 stupňů Celsia, aby odolal zemské atmosféře
  • V modulu mohou být až 4 astronauti po dobu 21 dní

Mise Artemis se nezadržitelně blíží. Ačkoliv první let proběhne bez posádky, na testovací let poletí i nejnovější kosmická loď Orion, která byla vyvinuta tak, aby byla schopna dostat lidi na Měsíc a případně i na Mars.

Zkušební let s modulem Orion v rámci mise Artemis I poletí přibližně 65 tisíc kilometrů za Měsíc. To bude představovat doposud nejvzdálenější let pro kosmickou loď navrženou pro lidi. Tímto letem se otestuje, zda je loď připravena na misi Artemis II s posádkou a na další navazující mise, které dopraví astronauty na povrch Měsíce i na lunární vesmírnou stanici. Kosmická loď bude vynesena do vesmíru pomocí nosné rakety Space Launch System (SLS), která nedávno úspěšně zakončila zkoušku takzvaných mokrých šatů.

Modul Orionu byl vyvinut na základě předchozích zkušeností NASA s průzkumem vesmíru. Modul, který postavila společnost Lockheed Martin, poskytne prostor až pro čtyři astronauty po dobu 21 dní bez nutnosti připojení k jiné vesmírné lodi. Základní konstrukci tvoří tlaková nádoba vytvořená ze sedmi velkých dílů hliníkové slitiny, které jsou spojeny dohromady. To vytváří lehkou a vzduchotěsnou kapsli. Tlakovou nádobu zakrývá ochranný tepelný kryt.


Když se bude Orion vracet na Zemi, při sestupu atmosférou bude spodní část kapsle čelit nejvyšším teplotám, je proto pokryta podle NASA největším tepelným štítem na světě o průměru 5 metrů, který vydrží teplotu až 2 700 stupňů Celsia. Poté, co se Orion zbrzdí při průletu atmosférou, otevře se v přesně daném pořadí 11 padáků, aby kapsle zpomalila pro bezpečné přistání v Tichém oceánu.

Uvnitř kapsle bude vše, co astronauti budou potřebovat. Mezi vybavení patří nádrže a dávkovač s pitnou vodou, která je nezbytná i při přípravě jídla. Kapsle bude mít také moderní toaletu, vestavěné cvičební zařízení i úkryt pro případné stínění proti neočekávané radiaci, jako jsou erupce na Slunci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze