Oscarové filmy

To nejlepší z Netflixu
Oscarové filmy
Fotografie: Netflix
  • Dnes se podíváme na filmy, které získaly ocenění
  • Zde je výběr oscarových filmů, které má Netflix v nabídce

Dnes vám nabídneme výběr filmů, které dostaly nejvýznamnější cenu, jakou mohly – Academy Awards, veřejně známou jako Oscar.

Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan)

Film legendárního režiséra Stevena Spielberga, který měl premiéru 24. července 1998. Scénáře se ujal Robert Rodat. Inspirací filmu byla fotografie jménem Do spárů smrti fotografa Roberta F. Sargenta. Fotka vyobrazuje vojáky při vylodění v Normandii 6. června 1944. Film získal pět Oscarů (nejlepší film, režie, hudba, efekty a střih)

Během druhé světové války přijde paní Ryanová o tři syny. Její poslední syn James Francis Ryan (Matt Damon) je také ve službě. Když se to dozví generál Marshall, vydá rozkaz, aby byl její poslední syn poslán domů. Najít a přivést ho dostane rozkazem kapitán Miller (Tom Hanks) a jeho jednotka, která se právě vylodila v Normandii. Zde musí Ryana najít a dovést domů.

Zajímavosti

  • Film byl oceněn i v Česku. Dostal Českého lva za nejlepší zahraniční film.
  • Ve filmu se spotřebovalo zhruba 7,5 tisíc litrů falešné krve.
  • Jednoho z německých vojáků si zahrál český herec a kaskadér Martin Hub.

Vidět tento film je snad povinnost. Režisér Spielberg dokázal prostřednictvím filmového plátna divákům ukázat, jak vypadá válka. Nedokážu si představil v hlavní roli nikoho jiného než právě Toma Hankse.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Sociální síť (The Social Network)

Americké drama, jehož námětem bylo založení sociální sítě Facebook. Film režíroval David Fincher a scénář napsal Aaron Sorkin. V Česku byl uveden do kin 4. listopadu 2010. Získal čtyři Zlaté glóby a tři Oscary.

Student Harvardu Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) je geniální programátor, i když trochu zvláštní. Jednoho dne se s ním rozejde jeho přítelkyně Erica (Rooney Mara). Ze vzteku o ní napíše urážlivý článek na svém blogu. A to mu vnukne nápad. Vytvoří webovou stránku, kde mohou studenti hodnotit dívky ze školy. O existenci serveru se během pár hodin od vytvoření dozví celá škola a během noci se na něj připojuje stále více studentů. To ale nestačí. Chce tento nápad rozšířit do celého světa, a tak začne na nové sociální síti pracovat se svým přítelem Eduardem (Andrew Garfield).

Zajímavosti

  • V roce 2010, kdy měl film premiéru, bylo Zuckerbergovi 26 let a už byl 36. nejbohatším člověkem na světě.
  • Mark nezačal pracovat na první verzi Facebooku kvůli rozchodu s dívkou. Měl prostě jen nápad. Tvůrcům se ale takový podnět líbil.
  • Justin Timberlake, který hrál Seana Parkera, zhubnul kvůli filmu 8 kg, aby vypadal mladší.

Poutavé drama, které nám navíc odhalí komplikované začátky jedné z největších sociálních sítí. Věřím, že tento snímek viděla většina z nás. Myslím, že není špatný nápad se na něj podívat znovu.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Teorie všeho (The Theory of Everything)

Drama, které vzniklo ve Velké Británii. O režii se postaral James Marsh a scénáře se ujal Anthony McCarten. Film byl natočen podle knihy Travelling to Infinity: My Life with Stephen, kterou napsala Jane Hawking. Premiéra proběhla 7. září 2014. Snímek získal mnoho cen, včetně jednoho Oscara.

Film odhaluje život Stephena Hawkinga (Eddie Redmayne), když studoval na Cambridge. Jeho budoucnost se zdála být perfektní, stejně tak i jeho krásná přítelkyně Jane (Felicity Jones). Bohužel mu osud nachystal velkou překážku. Lékařské vyšetření odhalí neléčitelnou chorobu – postupné ochrnutí nervového systému. Podle všeho měl před sebou maximálně dva roky života. Jane ho ani v tak těžké době neopouští, právě naopak. Vezmou se a žijí normální život, dokud to jde. Stephen dodělá školu. Jane stojí stále po jeho boku a podporuje ho.

Zajímavosti

  • Herec Eddie Redmayne, který hrál právě Stephena Hawkinga, prošel velkou přípravou před natáčením. Zhubnul 10 kg, trávil čas na neurologickém oddělení, kde byl s lidmi s nemocí ALS, sám denně trénoval mimiku před zrcadlem a při natáčení pracoval s tanečním instruktorem. Ten mu pomáhal se pohybovat jako člověk, kterému ochabuje svalstvo.
  • Eddie Redmayne studoval stejně jako Stephen Hawking na univerzitě v Cambridge. Výjimkou je, že Eddie studoval dějiny umění.

Silný příběh geniálního vědce, který ani na vteřinu nepřestal bojovat. Film nám ukazuje, jak dokáže být silná láska. Oddaná Jane by pro svého muže udělala cokoliv, tomu se říká pravá láska. Nejen Jane, Stephen měl ve svém okolí úžasné lidi.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Nespoutaný Django (Django Unchained)

Americký western, který režíroval a napsal jedinečný Quentin Tarantino. Film získal dva Zlaté glóby a dva Oscary. Premiéra proběhla 25. prosince 2012. V hlavních rolích se představili Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington a Samuel L. Jackson.

Otrok Django (Jamie Foxx) má možnost získat zpět svobodu, pokud pomůže lovci lidí Dr. Schultzovi (Christoph Waltz) najít bratry Brittlovi. Dr. Schultz na oplátku pomůže Djangovi najít muže, který znásilnil jeho ženu. Ani jeden z nich však nemá ponětí o tom, jak blízko jsou nebezpečí.

Zajímavosti

  • Před uvedením do kin musel být film upraven. Původní verze byla příliš surová. Uznal to i sám režisér, který řekl, že i tak je film pro silnější žaludky.
  • Leonardo DiCaprio nejprve o roli pochyboval. Nechtěl mluvit tak hrubě a urážet černochy. Tarantino ale nechtěl ustoupit od svého scénáře. DiCaprio nakonec souhlasil.

Filmy Quentina Tarantina jsou unikátní, to ví každý. Ani Nespoutaný Django není výjimkou. Pravdou je, že já nemám silný žaludek a film byl na mě už trochu moc.

Dabing: ne, české titulky: ano.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze