OSIRIS-REx by měl na Zemi doručit vzorek z asteroidu Bennu příští rok

OSIRIS-REx by měl na Zemi doručit vzorek z asteroidu Bennu příští rok
Fotografie: NASA
  • Kosmická loď dorazila k asteroidu již v roce 2018, v roce 2020 odebrala vzorek z jeho povrchu
  • Nyní míří zpět k Zemi a vzorek shodí v návratové kapsli
  • Vědci chtějí kosmickou loď nasměrovat v roce 2029 k asteroidu Apophis

Kosmická loď OSIRIS-REx odstartovala 8. září 2016 a jejím cílem byl asteroid Bennu, ke kterému dorazila 3. prosince 2018. Na asteroidu se také pokusila přistát a sebrat vzorek. Přistání proběhlo 20. října 2020, ale ne dle očekávání. OSIRIS-REX se po přistání začal okamžitě propadat do Bennu, a tak nabral vzorek a ihned opět vzlétl. 10. května minulého roku se pak vydal na cestu zpět na Zem.

Vzorek by se měl na Zemi dostat v návratové kapsli 24. září příštího roku a shození nebude snadné. Kapsle musí být vypuštěna v dané rychlosti a v určitém náklonu, aby neshořela v atmosféře. Pro bezpečné doručení bude tým během příštího roku upravovat trajektorii OSIRIS-REx tak, až se k Zemi přiblíží na vzdálenost 250 kilometrů – to bude dostatečné pro vypuštění kapsle.


Podle NASA mohou asteroidy fungovat jako časová kapsle, jelikož uchovávají informace o nejstarší historii naší Sluneční soustavy a první stavební kameny života. V Johnsonově vesmírném středisku NASA jsou vědci již na uložení vzorku připraveni – postavili pro něj speciální laboratoř, aby vzorek byl uchován v původním stavu, a budou dohlížet na distribuci části vzorků vědcům po celém světě. Část vzorků bude uchována pro budoucí zkoumání, což představuje stejný postup, jako tomu bylo u vzorků měsíční půdy z programů Apollo. Některé vzorky se otevřely až nyní a prozkoumávají se pomocí technologií, které dříve neexistovaly.

Doručením vzorku však mise OSIRIS-REx neskončí. V roce 2029 se plánuje mise přejmenovat na OSIRIX-APEX a kosmická loď se vydá k asteroidu Apophis, který bude 13. dubna 2029 podle space.com velmi blízko Zemi a proletí kolem jen ve vzdálenosti 31 000 km. Jeho šířka se odhaduje na 340 metrů, a tak jeho průlet bude pozorovatelný pouhým okem. Apophis spadá do kategorie potencionálně nebezpečných asteroidů, podle výpočtů se však se Zemí nesrazí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze