Dnes je Světový den veganství. Oslavit ho můžete veganskou večeří

Dnes je Světový den veganství. Oslavit ho můžete veganskou večeří
Fotografie: unsplash.com
  • Světový den veganství se slaví každý rok 1. listopadu
  • Tento den se začal slavit v roce 1994
  • Založila ho tehdejší předsedkyně The Vegan Society, aby oslavila 50. výročí organizace
  • Veganství je životní styl, který se snaží v co největší míře vyloučit všechny formy využívání zvířat a krutosti na nich páchané

Světový den veganství je každoroční akce, kterou vegani po celém světě slaví vždy 1. listopadu. Na různých místech jsou pořádány veřejné ochutnávky rostlinné stravy nebo happeningy na téma veganství, oslavy či jen malá setkání veganů. Tento den založila v roce 1994 Louise Wallis, tehdejší předsedkyně The Vegan Society ve Spojeném království, aby oslavila 50. výročí založení organizace, která jako první začala používat pojem „vegan“ a „veganství“.


Tento způsob života se dostává po celém světě do povědomí lidí stále více a více. Veganská nabídka produktů se v posledních letech rozšiřuje také v běžných obchodech, takže fakt, že je veganství na vzestupu, nelze popřít. Na vegany už myslí také hotely i restaurace, ale ne všechny. V minulosti nebylo pro vegana vůbec jednoduché jít na jídlo do restaurace či fastfoodu. Jediná možnost na jídelním lístku byl obyčejný salát. Nikdo si již nemůže myslet, že je veganství pouze dočasným módním trendem. Naopak se stává velkým přínosem k ochraně zvířat a životního prostředí.

Vegani, kteří tento svátek slaví, si dávají na trička, mikiny, bundy či jiné oblečení zelenou stužku, aby ukázali, že tento životní styl podporují a chtějí, aby se povědomí o veganství rozšířilo.

Co je to veganství?


Veganství je životní styl, který se snaží v co největší míře vyloučit všechny formy využívání zvířat a krutosti na nich páchané kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu.

Co vegani jí?


Možná se některým může zdát, že strava bez živočišných produktů nemůže být dostatečně pestrá. To ale není pravda. Vegani mohou konzumovat velkou nabídku luštěnin, ovoce, zeleninu, houby, obiloviny, bylinky či ořechy. Ze všech těchto surovin lze snadno připravit rozmanité jídlo, které je plné vitamínů a nutričně člověka uspokojí. V posledních letech se také začaly vyrábět potraviny, které nejsou z masa, ale svou chutí maso připomínají. Vegani mají v dnešní době mnoho možností, aby jejich strava byla vyvážená a chutná zároveň.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze