OSN: na světě žije 8 miliard lidí

OSN: na světě žije 8 miliard lidí
Fotografie: unsplash.com
  • Ze 7 na 8 miliard obyvatel se Země dostala za 11 let
  • V příštím roce by měla Indie překonat Čínu v počtu obyvatel, měla by se tak stát nejlidnatější zemí světa
  • Světový populační růst by se měl zastavit na 10,4 miliardách v roce 2080

Podle propočtů Organizace spojených národů (OSN) dosáhl počet lidí na světě osmi miliard. Sice se propočty mohou lišit až o rok, ale podle OSN je dnešek nejpravděpodobnějším datem. 31. října 2011 počet lidí na Zemi přesáhl sedm miliard. V příštím roce by měla Indie překonat Čínu v počtu obyvatel, měla by se tak stát nejlidnatější zemí světa.

„Letošní Světový den populace připadá na přelomový rok, kdy očekáváme narození osmimiliardtého obyvatele Země. Je to příležitost oslavit naši rozmanitost, uvědomit si naši společnou lidskost a obdivovat pokroky ve zdravotnictví, které prodloužily délku života a dramaticky snížily úmrtnost matek a dětí,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres. Organizace také uvedla, že nejvíce lidí bude v budoucnu přibývat v Africe a jižní Asii, konkrétně v Egyptě, Etiopii, Tanzanii, Nigérii, Demokratické republice Kongo, Pákistánu, Indii a na Filipínách.


Celkově bude ale růst světové populace zpomalovat. Poslední miliarda obyvatel přibyla během 11 let. Na devět miliard obyvatel se Země dostane až za 15 let, konkrétně v roce 2037. Světový populační růst by se měl zastavit na 10,4 miliardách přibližně v roce 2080. Podle cnn.com bychom v tomto počtu měli zůstat až do roku 2100.

Roste také podíl populace ve věku 65 let a více. Do roku 2050 vzroste z 10 % na 16 %. Očekává se, že počet osob ve věku 65 let a více bude více než dvojnásobný. Počet dětí do pěti let bude přibližně stejný jako dětí mladších 12 let. To, jak světová populace roste, můžete sledovat v reálném čase na tomto odkazu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze